https://www.inverse.com/article/18012-ghostbusters-2016-ghostbusters-ii-sequel-haters-sexism-critics-tarnish

Ghostbusters 2

Vijf jaar na de eerste Ghostbusters (en tussendoor nog een animatie), kwamen de makers bij elkaar voor het vervolg. In Ghostbusters 2 is iedereen met wisselend succes zijn eigen gang gegaan. Droogkloot Peter Venkman is de gastheer van zijn eigen talkshow, Raymond Stantz en Winston Zeddemore proberen geld te verdienen met kinderfeestjes, Egon Spengler volgt het meer wetenschappelijke pad. Alles verandert wanneer Peters oude vlam Dana hun hulp inroept. Wat blijkt: ze heeft een “aanvaring” gehad met spookslijm. Het viertal ontdekt dat onder New York een heuse slijmrivier stroomt. In een museum komt intussen het portret van de bloeddorstige Vigo tot leven.

Hij wil zijn geest over laten zetten in een baby, om zo weer rond te kunnen lopen. Vanzelfsprekend heeft dit alles met het spookslijm te maken, en moeten de Ghostbusters weer in actie komen. Het vervolg heeft ontegenzeggelijk een scherper randje dan diens voorganger. Toch heb ik het gevoel dat het vooral een herhaling van zetten is.

Dat is natuurlijk niet zo vreemd: het origineel bleek destijds een verrassend succes en groeide uit tot een komedieklassieker. Waarom iets aanpassen wat niet aangepast hoeft te worden? En dus worden de spokenjagers opnieuw neergezet als charlatans, en wordt er pas naar ze geluisterd als de spokenboel escaleert. Wel opvallend. In de eerste Ghostbusters kregen de spoken al vrij spel in New York. Ik zou toch zeggen dat iedereen wel overtuigd is van het paranormale. Waren er toen nog skeptici die met oogkleppen rondliepen?Toch heb ik het gevoel dat het vooral een herhaling van zetten is.

Het enige wat anders loopt is het lot van de sullige Louis Tully, gespeeld door Rick Moranis. Hij is nog steeds het sukkeltje van de groep, met als hoogtepunt zijn kortstondige carrière als advocaat. Later vindt hij echter de liefde van zijn leven. Onder zijn klungelige voorkomen zit zowaar een liefdevolle, verzorgende kant. Iets aandoenlijks. Op het einde dwingt hij zich zelfs in een heroïsche rol en sluit hij zich aan bij zijn spookjagende bazen.

Ghostbusters 2 is op zijn best als Harold Ramis, Bill Murray, Dan Aykroyd en Ernie Hudson onder elkaar lopen te geinen. Het is net een improvisatiegroep tussen vier goede vrienden. Murray is op dreef met zijn uitgestreken smoel en weet ook nu weer heerlijk sarcastisch uit de hoek te komen. Een eikel die bij iedereen het bloed onder de nagels vandaan kan halen, en alsnog door iedereen in de armen wordt gesloten. Ghostbusters 2 kent zijn grappige moment, ik moet toegeven dat deel één toch leuker was.

Ivan Reitman/Bill Murray en Harold Ramis

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.