https://www.hollywoodreporter.com/live-feed/castle-rock-series-premiere-severance-explained-1129875

Castle Rock

Het is niet zo dat Castle Rock echt is gebaseerd op de korte verhalen van Stephen King. Hij heeft wel samengewerkt met J.J. Abrams om de serie op te zetten. En hij heeft ook meegeschreven aan de episodes. Maar het verhaal zelf is helemaal origineel. En Sam Shaw en Dusty Thomason worden gecrediteerd als de bedenkers van de plot. Mochten die twee namen geen belletje doen rinkelen, ik ken ze ook niet. Wel ademen de afleveringen de typische Kingsiaanse atmosfeer. Getraumatiseerde personages, het gevecht tussen Goed en Kwaad, en een onderhuidse spanning. Ik was niet van plan de serie te kijken, tot mijn ouders vertelden er erg enthousiast over te zijn.

Dan word ik nieuwsgierig. De serie gaat over advocaat Henry Deaver, die na doodstraf van een client terugkeert naar zijn geboortedorp. Je raadt waarschijnlijk al de naam van dit dorp: Castle Rock. Henry is namelijk gebeld vanuit de Shawshank-gevangenis, waar een jongeman in een kooi is gevonden. Op het moment van zijn terugkomst heeft de lokale priester, Dale Lacey, op vrij plotseling wijze zelfmoord gepleegd.

Daarbovenop worstelt Henry met een notoire reputatie. Hij was twaalf toen hij tijdens een ijskoude winter spoorloos in het bos verdween en zonder letsel weer werd gevonden. Zijn vader echter is in een ravijn met gebroken rug aangetroffen. Wie anders dan Henry zou de man iets hebben aangedaan? Henry kan zich echter niets meer van het incident herinneren. Om het mysteriegehalte te verhogen is er ook nog Molly Strand, een nerveuze vrouw die andermans gedachtes kan horen. Voornamelijk die van Henry.Met elke aflevering groeit het raadsel en wordt tegelijk een klein beetje van de sluier opgelicht.

Castle Rock is dus volgepropt met vraagtekens en kleurrijke personages. Met elke aflevering groeit het raadsel en wordt tegelijk een klein beetje van de sluier opgelicht. Net genoeg om de kijker mee te nemen naar de volgende aflevering. Voor wie meteen wil weten hoe alles precies zit, je moet geduld hebben. Het eerste seizoen is tien afleveringen lang. Dat klinkt niet als veel, maar halverwege gaat het mij toch op de zenuwen werken. Wie is toch dat joch uit de kooi? Wat is er gebeurd in het bos, met Henry en zijn vader?

Het had allemaal scherper gekund. Meer to the point. Ik begrijp dat de onderlinge relaties uitgewerkt moeten worden, toch blijf ik het gevoel houden dat het wat lang voortsleept. De finale maakt dan wel weer veel goed (hier komt de invloed van Abrams naar voren), al zal niet iedereen met mij eens zijn. Het is sfeervol, Castle Rock, maar naar mijn idee kan het nog (veel) beter.

Sam Shaw & Dusty Thomason/André Holland en Melanie Lynskey

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.