Doctor Sleep

Doctor Sleep is geen vervolg op The Shining van Stanley Kubrick. Het is de verfilming van het boek Doctor Sleep, wat het vervolg is op het boek The Shining van Stephen King. Er struikelden nogal wat critici over regisseur Mike Flanagan het waagde een vervolg op Kubricks klassieker te maken – wat trouwens altijd de klassieker van Stephen King is geweest – maar dat is dus niet zo. De draad wordt opgepikt na de traumatische gebeurtenissen in het Overlook Hotel. Terwijl Danny en Wendy proberen hun ervaringen te verwerken, is een cult bezig om kinderen die “shinen” hun “stoom” in te pikken.

De cult leeft van deze stoom en komt jaren later op het spoor van Abra Stone. Haar stoom is zo sterk dat ze er nog eeuwen mee vooruit kunnen komen. Abra geeft zich niet zomaar over. Danny, die als alcoholist van dorp naar dorp zwerft, komt toevallig met haar in contact. Hij wil eigenlijk niets meer met bovennatuurlijke zaken te maken hebben. Abra weet hem over te halen alsnog tegen de cult ten strijde te trekken.

Doctor Sleep is op de eerste plaats een verhaal over een man die met zichzelf in het reine wil komen. Danny kan de herinneringen van het hotel maar geen plek geven. De dronkemanserfenis van zijn vader helpt ook niet. Ewan McGregor zet Danny kwetsbaar neer, een verdwaalde man die hunkert naar verlossing. Die verlossing komt eerst in de vorm van de AA. Als hij Abra ontmoet beseft dat hij toch weer zijn gave zal moeten toepassen.

Doctor Sleep is op de eerste plaats een verhaal over een man die met zichzelf in het reine wil komen.

Flanagan kijkt ook terug naar het eerste deel. Hij combineert beelden uit The Shining van Kubrick, maar herfilmt ook scènes. Noem dit wat je wil, ik zie het als een liefdevolle terugblik. Hij weet evengoed het gevoel van waanzin op te roepen. Omdat nu er geen hysterische Wendy rondrent en de personages veel meer emotionele diepgang krijgen, zijn deze scènes nog sterker.

Wat Doctor Sleep ook goed doet is meer inzicht geven in de verrotte ziel van het Overlook Hotel. In een prachtige en ijskoude scène staat Danny zelfs tegenover zijn vader. Hoewel het zeker handig is om kennis te hebben van het eerste deel (ik raad dan wel aan om het boek te lezen), is Doctor Sleep ook prima te doen als op zichzelf staande horrorfilm. En als ik heel eerlijk ben, word ik ook erg nieuwsgierig naar hoe Flanagan The Shining zou remaken.

Mike Flanagan/Ewan McGregor en Rebecca Ferguson

Een gedachte over “Doctor Sleep

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.