https://alienationmentale.wordpress.com/2015/09/28/the-neighbors-review-tv/

The Neighbors

Voor iedereen die niet op de hoogte is van The Neighbors, het is een door Tommy Wiseau gemaakte serie. Iedereen die niet weet wie Tommy Wiseau is: in 2004 schreef, produceerde en regisseerde hij zijn filmdebuut The Room, waarin hij ook de hoofdrol vertolkte. Het deed destijds niets, jaren later groeide het uit tot cultfavoriet. Dit filmdebuut is zo wonderbaarlijk slecht dat je niet weet of je moet huilen, lachen of boos moet worden. Of alle drie tegelijk. James Franco maakte er de prachtige dramatische komedie The Disaster Artist over, daarna bleef het stil omtrent de enigmatische filmmaker. Maar dat betekende niet dat hij stilzat. Integendeel.

In 2014 mocht hij The Neighbors maken, een serie over de bewoners van een appartementencomplex. Wiseau speelt de baas. Zoiets. En nog een andere vage rol. Al vind ik niet dat Wiseau meer aandacht zou mogen krijgen dan dat hij al heeft gehad, ik kan het niet laten om eens een blik op zijn projecten te volgen. Ik ben er gewoon te nieuwsnierig naar.

Dus toen ik zag dat de afleveringen van The Neighbors op YouTube stonden, kon ik het niet laten ze eens te bekijken. Ik bedoel, het kan toch nooit slechter zijn dan The Room? Het kan toch niet vrouwonvriendelijker, dommer, achterlijk, idioter, stompzinniger en nog incoherenter dan dat wanstaltige debuut? Hoe naïef kon ik zijn. Vanaf het moment dat de begintitels verschijnen weet ik: The Room was nog niets. Het is meer van dat niveau, maar dan nog erger.

Dit is een op hol geslagen, kinderachtig, egocentrisch circus, gemaakt door iemand die te veel in zijn eigen bubbel leeft.

Ik heb het niet eens over het technische aspect. Zoals belichting, decors, geluid, dat soort zaken. Ik heb het over hoe The Neighbors pijnlijk krampachtig het “zo-slecht-dat-het-goed-is” element van The Room probeert te benaderen. En daar wonderwel faliekant in mislukt. In de eerste aflevering loopt een vrouw hysterisch naar haar kip te zoeken, verwijst Wiseau naar zijn jongeheer als een “geladen wapen” (“free of charge!”), lopen er halfnaakte vrouwen rond, en wordt de actie om de vijf minuten onderbroken met een psychedelisch intermezzo. Ik heb nog geprobeerd aflevering twee te kijken, het lukt niet.

Ik heb met open mond gekeken. Ik ben totaal verbijsterd. Hoe dóé je dit? Hoe knutsel je zoiets in elkaar? Dit is niveau kleuterklas. Bij het maken van The Room kreeg Wiseau nog tegengas via Greg Sestero. Ik vermoed dat hij bij The Neighbors helemaal zijn eigen gang mocht gaan. Met dit als resultaat. Dit is een op hol geslagen, kinderachtig, egocentrisch circus, gemaakt door iemand die te veel in zijn eigen bubbel leeft.

Tommy Wiseau/Tommy Wiseau

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.