https://www.vpro.nl/cinema/series/serie~12784711~ramses~.html

Ramses

Als kind van de jaren negentig heb ik nooit Ramses Shaffey meegemaakt. Ik ben onbekend met zijn roem, de samenwerking met Liesbeth List en zijn charisma wat een hele zaal kon vullen. In 2014 regisseerde documentairemaker Michiel van Erp de vierdelige serie Rames, waarbij acteur Maarten Heijmans in de huid van de met zichzelf worstelende artiest kroop. van Erp wil niet alleen het levensverhaal van Ramses vertellen. Hij wil ook het Nederlands van destijds voor zijn camera krijgen. Hij combineert het drama met archiefbeelden, waardoor de sfeer van die decennia echt voelbaar worden. Heijmans zet op zijn beurt een virtuoze vertolking van Ramses neer.

Ik kan mij goed voorstellen dat de echte Ramses een hypnotiserend figuur was. Heijmans weet ook steeds de aandacht naar zich toe te zuigen. Maar hij is niet alleen de springerige, flamboyante, onvoorspelbare drinkeboer. Er zit ook flink wat tragedie achter Ramses’ clownmasker, al wil hij daar niet van weten. Wanneer het gevoelig dreigt te worden grijpt hij naar de wijn. Of wodka. Elke fles met alcohol is prima. En hij bedrijft met iedereen de liefde.

van Erp houdt zich niet echt bezig met een rode lijn. Een alomvattend verhaal. Belangrijker zijn de personages, en natuurlijk de al dan niet impulsieve acties van Ramses. Hij is het stralende middelpunt van zijn wereld. Dat hij daarbij harten breekt of zich op een zelfdestructief pad bevindt, is van mindere zorg. Het leven moet gevierd worden! Eventuele zijplotjes duiken dan ook wat willekeurig op. Maar goed, dit is geïnspireerd op een kleurrijk leven. En het leven zit nou eenmaal vol willekeur.

Ramses is een indrukwekkende serie over een indrukwekkend figuur.

Heijmans staat hier trouwens niet in zijn eentje, hij wordt omringd door een ijzersterke cast. Noortje Herlaar is Liesbeth List, en Thomas Cammaert is niets minder dan aandoenlijk als Joop Admiraal. Hij probeert zijn geliefde Ramses op het juiste spoor te houden, tot hij diens ongeremde gedrag zat is. Wat moet je dan, als je partner zich diep in de schulden werkt, en zich niets aantrekt van zijn omgeving? Ik vind het knap dat hij het zo lang met Ramses uithoudt.

De zanger was een gecompliceerd mens, zoveel wordt wel duidelijk. van Erp en Heijmans zijn erin geslaagd die complicaties aan te tonen. Het gaat niet superdiep, wel diep genoeg om in ieder geval de verschillende karaktertrekken van Ramses aan te stippen. Ramses is een indrukwekkende serie over een indrukwekkend figuur. En een mooie manier om met die figuur kennis te maken.

Michiel van Erp/Maarten Heijmans en Noortje Herlaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.