https://filmschoolrejects.com/between-two-ferns-movie/

Between Two Ferns: The Movie

Ik kan mij heel goed voorstellen dat Between Two Ferns: The Movie niet iedereen kan bekoren. Het is gebaseerd op het gelijknamige interviewprogramma van Zach Galifianakis, waarin hij beroemdheden stupide vragen stelt. Op de achtergrond staan de genoemde varens. Between Two Ferns: The Movie duurt nog geen anderhalf uur (hoe kan het anders met zo’n superdun plot), de makers gebruiken die tijd om zich uit te leven met verrassend leuke stompzinnigheid. Zo volgen we Galifianakis’ geworstel om het beste van zijn programma te maken, en worden tussendoor vraaggesprekken gehouden. Die zijn stuk voor stuk zo beschamend, dat je tenen ervan krullen.

Het eerste interview, met Matthew McConaughey, vat het perfect samen. Terwijl Galifianakis zijn gast tot op het bot beledigt, groeit de ergernis bij de Texaanse acteur. Tot geheel onverwacht een gebroken leiding het interview doet verzuipen. Wanneer je denkt “goh, dat was maf”, wordt er nog een flinke schep bovenop gegooid. Het mag dan flauw zijn, ik vind het prachtig. De situatie is zo van de pot gerukt dat het bij mij op de lachspieren werkt. En dat zijn alleen nog maar de gesprekken.

Intussen rommelt het namelijk ook achter de schermen van het programma, en staan de verhoudingen tussen de crewleden op scherp. Bijna niemand is gek op Galifianiks, hij denkt juist fantastisch te zijn. En hoewel hij zich nauwelijks iets aantrekt van zijn omgeving, waakt hij als een hond over de varens. Als er ook maar iets met zijn geliefde planten gebeurt, stort hij in elkaar. Het geeft hem een sterk kinderlijk karakter, een prettige tegenhanger ten opzichte van zijn onuitstaanbare persoon.

En toch heeft Between Two Ferns: The Movie mij aangenaam verrast.

Between Two Ferns: The Movie heeft zulke idiote humor dat het zich vervreemd van de kijker. En Galifianakis’ optreden, schakelend tussen geschmier en, nou ja, nog meer geschmier, kan snel op de zenuwen werken. Om nog maar te zijgen over het flinterdunne verhaal. Ik bedoel, het gaat over een narcistische wannabe die zijn gasten beledigende vragen stelt. Nou. Hilarisch.

En toch heeft Between Two Ferns: The Movie mij aangenaam verrast. Van begin tot eind heb ik geboeid toegekeken. Niet alle grappen zijn even geslaagd, als geheel is deze komedie geslaagd genoeg. Blijf trouwens ook even nazitten voor de eindtitels. De bloopers zijn eveneens erg de moeite van het kijken waard. Erg sportief ook van de gastacteurs om hiervoor langs te komen. David Letterman bedient Galifianakis nog even van vermakelijke feedback.

Scott Aukerman/Zach Galifianakis en Lauren Lapkus

Een gedachte over “Between Two Ferns: The Movie

  1. Het had z’n momenten, maar als film werkte dit helaas niet. De uitgebreidere versies van de interviews op YouTube zijn leuker om te zien, zonder het onnodige plot ertussen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.