https://www.tested.com/art/movies/532460-chris-walas-makeup-effects-fly/

The Fly (1986)

Seth Brundle is een wetenschapper die onmogelijk kan reizen. Zodra hij in de auto of in het vliegtuig stapt, wordt hij overvallen door misselijkheid. Zijn oplossing: teleportatie. Hij laat zijn uitvinding vol trots aan de ambitieuze verslaggeefster Ronnie zien. Zij ziet er een primeur in, er is echter een probleem: Seth kan wel “dode” objecten laten verplaatsen, levende wezens is een ander verhaal. Toch waagt Seth zich aan dit experiment. Het lijkt goed te gaan, ware het niet dat hij tijdens het teleporteren gezelschap had van een vlieg. En nu zijn de moleculen van Seth en de vlieg met elkaar gefuseerd. Met als resultaat dat Seth geleidelijk in iets monsterlijks transformeert.

Laat het maar aan regisseur David Cronenberg over om hier een ranzige horror van te maken. Maar anders dan bijvoorbeeld het meer psychedelische Videodrome, kiest Cronenberg hier voor een andere aanpak. Het is nog steeds een shockerende horror, Cronenberg concentreert zich nu ook op het menselijke element.

Hij neemt de tijd om de neurotische Seth aan het publiek te presenteren, specifieke details in beeld te brengen die iets over hem zeggen. Hoe hij zich kleedt. Dat hij ook een aardig potje piano kan spelen. Of gek is op cheeseburgers. Ook de relatie tussen hem en Ronnie is belangrijk. Hoe afstotelijk en weerzinwekkend Seth ook wordt, Ronnie blijft hem steunen. Tot er zich een onverwachte wending aandient en ze een ingrijpende keuze zal moeten maken.

Dankzij alle elementen is dit één van de betere horrors die je zal vinden.

Door het drama komt The Fly nog harder binnen. Je hoopt oprecht dat het nog goed gaat komen met Seth. Cronenberg tovert hem om tot een gruwelwezen en gaat in het slot helemaal los met wegsmeltende ledematen, giftig braaksel en onmenselijke creaturen. Hij is duidelijk in zijn element om zijn bloederige stempel op de film te drukken. Mocht je de binnenste-buiten gekeerde aap in het begin al lastig vinden, dan wordt de laatste scène helemaal een uitdaging.

Ook moet het optreden van Jeff Goldblum worden vermeld, die perfect het psychologische verval van Seth acteert. Hij schakelt van nerveuze wetenschapper naar opgefokte macho, om te eindigen onder een dikke laag make-up. Geena Davis is een prima tegenspeelster en John Getz is fijn als haar heetgebakerde ex-vriend, het is Goldblum die The Fly echt draagt. Dankzij alle elementen is dit één van de betere horrors die je zal vinden. Het stelt zowel de zenuwen als de maag op proef, maar is ook dramatisch en zelfs ontroerend.

David Cronenberg/Jeff Goldblum en Geena Davis

Een gedachte over “The Fly (1986)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.