http://www.scifimoviepage.com/sci-fi-nerd-freaky-friday-heavy-metal-1981-a-lazy-animated-film-for-stoners/

Heavy Metal

Heavy Metal is een absolute culttitel en tot mijn grote vreugde nu te zien op Netflix. In 1981 kreeg een groep animators de kans zich uit te leven met korte animaties die nadrukkelijk niet voor een jong publiek waren bedoeld. Met de genres sciencefiction en horror konden meer volwassen thema’s worden verkend. Seks, dood, leiderschap, oorlog, er komt van alles voorbij. Een groene bol die beweert het ultieme kwaad te zijn moet de verhaaltjes aaneenrijgen. Deze bol wordt in het begin van Heavy Metal naar aarde gebracht, en beland bij een vader en dochter. Als de vader de bol aanraakt, smelt hij onder luid gekrijs weg.

De bol concentreert zich vervolgens op het doodsbange meisje, en becommandeert haar om in zijn kern te kijken. Want daar zal zij aanschouwen wat voor schade hij tot nu toe heeft aangericht. Welkom in een bizarre anthologie, speciaal bedoeld voor de volwassen kijkers.

In het eerste verhaal, “Harry Canyono”, over een cynische taxichauffeur in een “futuristisch” New York (de film is gemaakt in 1981, vergeet dat niet), wordt één ding direct duidelijk: Heavy Metal wil provoceren. We krijgen daarom een naakte vrouw en een liefdesscène. Omdat dat kan, verdorie. Of het wat toevoegt aan het plotje, laat ik aan de kijker over. In “Den” gaat die seksualiteit nog wat verder. Het hoofdpersonage redt een vrouw, waarop zij meteen als “dank” haar lichaam aanbiedt.

Heavy Metal is niet perfect, wel nog steeds ontzettend vermakelijk.

Tegenwoordig zou dit nogal wat wenkbrauwen doen fronsen. Gelukkig biedt Heavy Metal meer dan deze goedkope rebellie. Er wordt ook een soort drugs gesnoven (“So Beautiful & So Dangerous”) en een oorlogspiloot wordt geconfronteerd met zombies (“B-17”). Tussen de bedrijven door blijft de groene bol het meisje bedreigen. Wat die bol precies is, wat de origines zijn en wat het nou eigenlijk wil, blijft in het midden. Dat is ook typerend voor deze film, Heavy Metal is wel vorm en stijl boven inhoud.

Zo gromt de bol eerst dat het meisje bij hem hoort, om scènes later ineens te beweren dat zij vernietigd moet worden. Ja, maak een keus, alsjeblieft. Want dit komt wat knullig over. Toch maakt dit van Heavy Metal geen mindere animatie. Ik vind het nog altijd een coole, bonte verzameling aan krankzinnige verhalen. En net als de titel doet vermoeden staat er een goede verzameling heavy metal op de geluidsband. Al hebben de makers ook voor andere muziek gekozen per animatie. Heavy Metal is niet perfect, wel nog steeds ontzettend vermakelijk.

Gerald Potterton e.a./Don Francks en John Candy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.