https://www.tampabay.com/blogs/80s/2018/08/28/big-trouble-in-little-china-sequel-not-remake-in-the-works/

Big Trouble in Little China

Ik weet niet wat ik moet denken van Big Trouble in Little China. Het vrij absurde plot gaat om Jack Burton, een vrachtwagenchauffeur die verstrikt raakt in de zwart-magische wereld van Chinatown. Denk aan twee Chinese groepen die tegen elkaar vechten, een demon die moet trouwen met een vrouw met groene ogen, en monsters die op willekeurige momenten opduiken. Jack is al net zo verward als het publiek. Het is geen moment echt spannend. Eerder… bizar. Cartoonesk. Over de top. Daar kan ik heus wel in meegaan (zie The Evil Dead…). Maar hier gebeuren zoveel vreemde dingen in zo’n korte tijd dat ik er hoofdpijn van krijg.

Ik probeer Big Trouble in Little China een kans te geven, maar door al de opgestapelde vreemdigheden word ik van het verhaal weggeduwd. Er blijft nauwelijks iets van de plot hangen, behalve dan de bespottelijke gevechten. Zoals Jack al zegt: “what the hell?” Dat de dialogen worden gebruikt voor in hoog tempo gebrachte exposure (echt iedereen behalve Jack schijnt te weten wat er aan de hand is), spreekt niet echt in het voordeel van de scenaristen. Carpenter had toch wel een beter script uit kunnen kiezen?

Kurt Russell maakt deze potpourrie nog enigzins te behappen. Ik heb in andere besprekingen gelezen dat hij een imitatie weggeeft van John Wayne. Ik heb Wayne nog nooit zien acteren, ik geloof het graag. Russell weet hoe dan ook de film perfect te dragen als de ultieme no-nonsense macho. Hij komt met zijn optreden gevaarlijk dicht bij schmierniveau, maar met zo’n overdadig plot valt dat nog nauwelijks op.

Het doet pijn om te zeggen omdat ik Carpenter hoog heb zitten, maar ik vind Big Trouble in Little China geen goede film.

Dat Carpenter ditmaal zijn film met meer humor benadert, prima. Dat kan ook niet anders met dit bezopen gedoe. Het is ook duidelijk niet serieus bedoeld. Maar ik kan hier toch echt helemaal niets mee. Het doet pijn om te zeggen omdat ik Carpenter hoog heb zitten, maar ik vind Big Trouble in Little China geen goede film. Het is in ieder geval niet de beste die ik van Carpenter heb gezien. Misschien dat ik van hem meer de spanning van Halloween of The Thing ben gewend.

Scenaristen Gary Goldman, David Weinstein en W.D. Richter hebben in mijn ogen dan een stuntelig script geschreven, Big Trouble in Little China kent zeker liefhebbers. Sterker nog, volgens IMDB zou er wel eens een nieuwe versie kunnen komen. Het gerucht gaat dat Dwayne Johnson de rol van Jack Burton op zich neemt. Wie weet, met de effecten van nu, wat dat voor titel zal opleveren.

Het downloaden van de trailer wilde niet lukken, klik hier om de trailer te bekijken.

John Carpenter/Kurt Russell en Kim Cattrall

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.