https://thespool.net/features/fotm/2019/07/from-dusk-till-dawn-and-tarantino-the-actor/

From Dusk Till Dawn

Eigenlijk wilde ik naar de nieuwste film van Jim Jarmusch, The Dead Don’t Die. Het is Jarmusch’ versie van de zombiefilm, en dat wil ik toch wel zien. Het zou echter een haasttocht worden om van mijn werk naar de bioscoop te gaan. En daar had ik minder zin in. Ik besloot maar gewoon thuis een andere film uit te kiezen. In de jaren negentig katapulteerde Quentin Tarantino zich naar megasterrenstatus dankzij Reservoir Dogs en Pulp Fiction. Gezien die status kon hij nu ook andere projecten realiseren. Zoals From Dusk Till Dawn. Het idee kwam van Robert Kurtzman, Tarantino werkte het script uit. George Clooney mocht een hoofdrol vertolken.

Robert Rodriguez kroop achter de camera. Het is bijna onmogelijk de film na te vertellen zonder de verrassende twist weg te geven. Op zich heb ik daar nooit problemen mee, in dit geval is die twist echt de moeite van het zelf zien waard. Het begint met de duivelse broertjes Gecko (Clooney en Tarantino) die zich een weg door Mexico schieten. Onderweg gijzelen ze de vrome Fullers, bestaande uit vader Jacob, zoon Scott en dochter Kate.

De broers nemen het drietal mee naar de truckerskroeg The Titty Twister, alwaar ze een lucratieve deal zullen sluiten. Wat ze niet weten is dat dit een bijzondere kroeg is. Eentje waar het personeel bloeddorstige gewoontes heeft. Tarantino zorgt ervoor dat het geweld exploitief is en de dialogen messcherp, Rodriguez benadert alles met een vette knipoog. Tegelijkertijd neemt hij de personages zeer serieus, zodat er zowaar sympathie ontstaat voor de Geckos.

Het is horror, drama en gitzwarte komedie in één gerold, en de minst typische Tarantinofilm die je ooit zal zien.

De soundtrack, de sensuele sfeer van The Titty Twister en onvoorspelbaarheid van het verhaal geven From Dusk Till Dawn een tegendraads en zompig karakter. Het is horror, drama en gitzwarte komedie in één gerold, en de minst typische Tarantinofilm die je ooit zal zien. Samen met Rodriguez weet hij een heerlijk foute, en oh zo coole atmosfeer neer te zetten. Clooney en Tarantino werken perfect als de in zwart geklede broers die elkaar haten en liefhebben. Tarantino gaat helemaal op in de creepy, paranoïde geest van Richard, Clooney is op zijn plek als de koelhoofdige Seth.

Hij stond destijds nog vooral bekend als Dr. Ross van de hitserie E.R., en debuteerde zo als filmacteur. Toen al bewees Clooney met gemak een hoofdrol aan te kunnen. Hij draagt deze horrortitel alsof het niets is en houdt zich prima staande tegenover Harvey Keitel. Als From Dusk Till Dawn niet tot Tarantinos beste werk behoort, is het op zijn minst een fantastische cultklassieker.

Robert Rodriguez/George Clooney en Harvey Keitel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.