http://www.lasertimepodcast.com/2017/02/24/35-reasons-the-secret-of-nimh-is-the-greatest/

The Secret of NIMH

Ik dacht, ik heb zin in iets luchtigs. Geen zwaar op de maag liggend filmhuisdrama. Even iets laagdrempeligs. Ik had al eerder gehoord over de legendarische status van The Secret of NIMH. Het is het regiedebuut van Don Bluth, het meesterbrein achter The Land Before Time en Anastasia. The Secret of NIMH zou zijn geweigerd door Disney omdat het geen commerciële titel was. Of het een commerciële film is of niet, dat kan ik niet beoordelen. Wel dat het balanceert tussen een sprookje en een akelig grotemensenverhaal, en er er geen probleem mee heeft zijn kinderpubliek af te schrikken.

We beginnen bij een muis, Mrs. Brisby. Zij is enige tijd geleden haar man verloren en moet nu voor haar kroost zorgen. De jongste, Timmie, is ernstig ziek en moet dringend medicijnen hebben. Er is nog een ander probleem: het onderkomen van Brisby is bij een boerderij, en de boer vindt de aanwezigheid van muizen maar niets. Zij en de andere dieren zullen dus moeten verhuizen. En snel ook.

Ik begrijp ergens wel dat Disney zijn vingers niet aan dit project wilde branden. The Secret of NIMH is geen heftige achtbaanrit, ik kan mij goed voorstelen dat een jong publiek dit spannend vindt. Zo moet de timide Brisby een uil bezoeken. Vanuit haar perspectief is dat natuurlijk een groots, intimiderend beest, met ook nog eens geel opgloeiende ogen. En wat te denken van de sleutelscène, waarin we ontdekken wat NIMH precies is?

Toch heeft The Secret of NIMH indruk gemaakt met zijn duistere plaatjes.

Toch is het erg goed dat deze film gemaakt is. Al is het maar om te bewijzen dat ook duistere materie zijn weg naar publiek kan vinden. Mijn insziens is het niet één van de beste films ooit, wél is het een goed gelukte vertelling met beklijvende personages. En wat het “commerciële” betreft: het kostte 7 miljoen dollar om The Secret of NIMH te maken. Er is uiteindelijk 14 miljoen dollar winst gemaakt. Er is geld mee te verdienen.

De geluidskwaliteit van mijn DVD was niet optimaal waardoor ik niet alles goed kon volgen. Zo begreep ik niet helemaal waar de steen op het eind voor staat, en waarom de capedragende Jenner zich tegen de mythische Nicomedus richt. Ik vond dat spijtig, omdat ik zo niet de kans kreeg écht goed in de film te komen. Toch heeft The Secret of NIMH indruk gemaakt met zijn duistere plaatjes. Het vervolg zal ik aan mij voorbij laten gaan.

Don Bluth/Elizabeth Hartman en Derek Jacobi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.