Jinpa

Jinpa speelt zich af in een afgelegen Tibetaans dorp waar Jinpa (gespeeld door een gelijknamige acteur) een vreemdeling ontmoet. Zijn naam? Ook Jinpa. Hij draagt een mes en zweert om de moordenaar van zijn vader te wreken. Hoofdrolspeler Jinpa draagt een zonnebril, en rijdt per ongeluk over een dood schaap. Gebukt onder immense schuldgevoelens gaat hij naar een klooster, om zo de ziel van het schaap een waardig afscheid te geven. Hij maakt zich ook zorgen over de vreemdeling Jinpa. Wat gaat die immers doen als hij de moordenaar van zijn vader vindt? Hij gaat hem achterna en onderneemt een bijzondere reis.

Zo is eigenlijk de hele film wel samengevat. En als ik eerlijk ben voel ik mij na de aftiteling wat beduusd. Waar heb ik in godsnaam naar gekeken? Dat kan verwarde gevoel kan een goed teken zijn (zie Eraserhead en Mandy), ik weet niet of dat hier ook het geval is. Het voelt allemaal als een droom. Een in zichzelf gekeerde, stille droom die doodleuk doorkabbelt en Jinpa in een vreemd soort lus werpt.

Zo is er sprake van herhaling en spiegelingen (de dubbelganger, de dronkaard die in het café steeds hetzelfde verhaal vertelt), en houdt de reis pas op als er een detail wordt aangepast. Het is iets kleins, een handeling die normaal gesproken onopgemerkt zou blijven. In de context van de film is het een teken van ontwikkeling.

Tseden is er wel in geslaagd mij tijdelijk naar een andere wereld te transporteren.

Tseden weet ontegenzeggelijk een meditatieve sfeer op te roepen, en er zitten mooie momenten in Jinpa. Tegelijkertijd is het allemaal wat afstandelijk. En, om even fair te wezen, een tikje pretentieus. De regisseur zal heus wel weten waar hij het over heeft, ik als kijker blijf te veel in het duister tasten. Wat heeft Tseden willen zeggen? Wat is de onderliggende boodschap? Iets met wraak? Gaat het hier om Tibetaanse folklore? Op het eind volgt er een Tibetaanse gezegde over dromen, wie weet dat hier de sleutel in te vinden is? Misschien heb ik iets cruciaals gemist, dat kan ook.

Tseden is er wel in geslaagd mij tijdelijk naar een andere wereld te transporteren. Het levert een boeiende ervaring op, die nog geslaagder zou zijn geweest met meer context. Uitleg. Nu verliet ik de zaal met het idee krap anderhalf uur op iets te hebben gewacht wat niet kwam. Daarvoor ga ik niet naar de bioscoop. Het was geen slechte film, het is evenmin een titel die blijft hangen.

Pema Tseden/Jinpa

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.