https://www.hollywoodreporter.com/thr-esq/sylvester-stallone-expendables-lawsuit-copyright-341493

The Expendables

Toen Sylvester Stallone in 2010 een script in handen kreeg over een groep huurlingen, wist hij dat The Expendables perfect zou zijn voor een ensemble. Omdat Stallone in het verleden in de regiestoel heeft gezeten, kroop hij voor deze actiefilm ook maar achter de camera. En eistte de hoofdrol op. Verder castte hij Jason Statham, Jet Li, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Mickey Rourke en meer stoere koppen. Dit zou een instantklassieker kunnen opleveren, vol met actie, foute one-liners, en een plot die de boel bijeen moet houden. Stallone maakt in de eerste scène duidelijk dat we gratuit geweld kunnen verwachten.

Een terrorist wordt letterlijk van zijn benen geblazen, waarop iemand van het team zich tot sadist ontpopt. Na de klus wordt leider Barney Ross opgeroepen voor een levensgevaarlijke klus: het uitschakelen van een voormalig CIA-agent. Hoewel het plotmatig simpel is, vormt het script ironisch genoeg toch de achilleshiel van The Expendables.

Motivaties willen niet echt helder worden, net als wat er nou precies aan de hand is. Dat deert Stallone niet. Zolang de spierbundels maar goed in beeld komen. Om de film alsnog drama te geven, zijn er merkwaardige intermezzo’s in de film gepropt. Stallone wil de kameraderie tussen de mannen aanstippen, wat resulteert in… vreemde dialogen. Over therapie, leden die al dan niet een gezin hebben en meer geld willen krijgen, en bloemkooloren.

Het maakt van The Expendables wel een smakelijke actiefilm, maar niet de gedroomde klassieker.

Ik waardeer dat Stallone wil stilstaan bij deze broeders van andere moeders, het voelt wat… afwijkend. De scènes passen niet in het geheel, komen klunzig over. Het voegt niet zo bijster veel toe aan de personages. Stallone lijkt ook veel meer geïnteresseerd in de imposante actiescènes, en houdt met snelle overgangen en vuurgevechten het adrenalinepeil hoog. Er is één ingetogen scène, tussen Rourke en Stallone, die wel met het ritme van de film meegaat. En juist daardoor een ontroerende werking heeft. Zelfs Stallone weet geloofwaardig een traantje weg te pinken.

Een ander minpuntje is dat sterren als Bruce Willis en Arnold Schwarzenegger nauwelijks vijf minuten in beeld komen. Zeker Willis verdient meer dan dat. Het maakt van The Expendables wel een smakelijke actiefilm, maar niet de gedroomde klassieker. Voor de vervolgen gaf Stallone trouwens de regiestoel af aan andere filmmakers. Binnenkort zou zelfs nog deel 4 moeten verschijnen. De bedoeling is om daarmee de reeks af te sluiten. Ik weet zeker dat we met genoeg verkochte kaartjes meer hoofdstukken kunnen verwachten.

Sylvester Stallone/Sylvester Stallone en Jason Statham

2 gedachten over “The Expendables

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.