Stuber

De messen werden geslepen om Stuber, een absurde actiekomedie, genadeloos af te slachten. Meer reden heb ik natuurlijk niet nodig om een film te gaan kijken. Is Stuber echt zo slecht? Het gaat om agent Vic Manning, die zich heeft vastgebeten in de zaak rondom Oka Tedjo, een drugsdealer die Vics partner doodschoot. Tegelijkertijd doet de naïeve Stu wanhopige pogingen om zijn Uberzaakje (hij noemt zichzelf “Stuber”…) van de grond te krijgen. Spijtig genoeg krijgt hij alleen maar beoordelingen van één ster. Tot hij Vic als klant krijgt. En hij belooft Stu zijn geliefde vijf sterren te geven als hij hem helpt om Tedjo in de kraag te vatten.

Stu heeft niet veel zin om de robuuste Vic te helpen, maar hij heeft de beoordeling echt heel hard nodig. Dus zucht hij en wordt meegesleept in de meest bizarre rit die hij mee zal maken.

Het helpt dat er sterke chemie heerst tussen worstelaar Dave Bautista en acteur Kumail Nanjiani. Anders zou Stuber aan zijn ongeloofwaardigheid ten onder gaan. Bautista zorgt ervoor dat de plot (als je het een plot mag noemen) blijft doordenderen, Nanjiani mag de excentrieke humor verzorgen. Hij weet de situaties echt perfect op gortdroge wijze uit te buiten. Want als er zo’n gorilla in je auto zit die bevelen toeblaft, is dat uiteraard het perfecte moment om te wijzen op de chocolade en snoepjes in het voorvak.

Het gegeven is volstrekt bezopen, en dat is precies het gevoel wat Stuber afgeeft.

Ook Bautista mag zijn bijdrage leveren. Hij kan namelijk nauwelijks wat zien, wat nog best geestige situaties oplevert. De makers leven zich ook uit met grappen over de extreme tegenstellingen tussen de übergespierde Vic en de iele, gevoelige Stu. Het zijn geen wereldgrappen, ik heb mij best vermaakt. Voor het publiek gold hetzelfde. Ik kan best begrijpen dat lang niet iedereen de merkwaardige humor kan waarderen. Ik weet niet precies wat het is, maar er zit iets ongrijpbaars in. Misschien komt het door timing. Of het soort grappen. Het is een bepaald soort humor dat soms zó idioot is, dat ik niet anders kan dan lachen.

Stuber is geen meesterwerk, hij is ook niet zo slecht als de critici beweren. Ik zou hem toch drie van de vijf sterren geven. Het gegeven is volstrekt bezopen, en dat is precies het gevoel wat Stuber afgeeft. Mocht je nog op zoek zijn naar een komedie waarbij je niet hoeft na te denken, is dit een aanrader. Bak popcorn erbij en genieten maar.

Michael Dowse/Dave Bautista en Kumail Nanjiani

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.