Behind the Curve

Ik heb Behind the Curve al wat weken geleden gezien, door omstandigheden lukte het toen niet een bespreking te schrijven. En dat terwijl het zeker een interessante documentaire is. Het volgt een groep Flat Earthers, die geloven dat de wereld, nou ja, plat is. Dit geloof kan makkelijk worden weggelachen, de groep neemt hun overtuiging bloedserieus en stelt alles in het werk hun “gelijk” te bewijzen. Maar nog fascinerender dan hun wereldvisie is wie zij zelf eigenlijk zijn. De voornaamste figuren zijn Mark K. Sargent, die al geïnteresseerd is in complottheorieën en zich helemaal laat meesleuren door de denkbeelden van Flat Earthers, en Patricia Steere, een vrouw met ijzig voorkomen die een podcast presenteert.

Mijn probleem met dit soort figuren is niet eens waar ze in geloven. Al ben je ervan overtuigd dat je moet rondlopen met een vergiet op je hoofd, prima. Behind the Curve laat zien hoe Flat Earthers de conventionele media overnemen en koppig hun denkbeelden volhouden. Welk bewijsmateriaal er ook wordt aangevoerd, ze halen er hun neus voor op, houden halsstarrig vast aan hun… “gelijk”. Dat gaat wel irriteren.

Zéker als ze zieltjes willen winnen. Als ware het Jehova-getuigen die vriendelijk doch dwingend hun geloof opleggen, zo storten de Flat Earthers zich op het uitbreiden van de groep. Een missie die lijkt te slagen als ze zowaar een podium krijgen, en aanwezigen zelfs hun kinderen meenemen. Jong geleerd is oud gedaan. Het is eng om te zien hoe snel een dergelijke groep zich kan vormen. En daarna exponentieel groeit.

Tegen het eind moeten enkele Flat Earthers trouwens toegeven dat met de experimenten die ze uitvoeren, het resultaat slechts op één uitkomst wijst: de wereld is rond.

Gelukkig bieden de makers ook tegenwicht door wetenschappers aan het woord te laten. Tot mijn verrassing nemen zij het juist op voor de Flat Earthers. Niet omdat ze gelijk hebben. Meer omdat hoe ze nu behandeld worden averechts werkt. Hoe harder het hoongelach, hoe groter de kans dat Flat Earthers zullen volharden om “bewijsmateriaal” te verzamelen. Beter is het om deze groep juist te betrekken bij de wetenschap, om ze eventueel betere kennis te geven, of ze het gevoel te geven dat ze echt niet zo dom zijn.

Tegen het eind moeten enkele Flat Earthers trouwens toegeven dat met de experimenten die ze uitvoeren, het resultaat slechts op één uitkomst wijst: de wereld is rond. Misschien is dat ook wel de reden dat niet iedereen meer bij deze groep hoort. Steere heeft zich teruggetrokken en haar online aanwezigheid gewist. Of dat ook betekent dat het fenomeen Flat Earth is verdwenen…

Daniel J. Clark/Mark K. Sargent en Patricia Steere

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.