I Am Mother

Ik besloot op de gok voor I Am Mother te gaan. Ik wist er weinig van af, alleen dat het de meningen verdeelt. Volgens de één is dit een intrigerend scifidrama, volgens de ander warrige gedoe inclusief vaag eind. Het verhaal alleen al is genoeg om mij te enthousiasmeren: in de toekomst is de mens door onbekende omstandigheden weggevaagd. In een enorme bunker liggen ingevroren foetussen te wachten tot ze tot leven worden gewekt. Ze worden beheerd door een robot, Mother, die zich streng en liefdevol over de ongeboren kindjes ontfermd. De eerste die ze opvoedt is een meisje die ze Daughter noemt.

Daughter groeit op met de robot als moederfiguur, zonder contact met de buitenwereld, in de klinische omgeving van de bunker. Tot op een dag een gewonde vrouw om hulp roept. Voor de eerste keer in haar jonge leven maakt Daughter kennis met een medemens. Alles wat ze van Mother heeft geleerd komt op losse schroeven te staan. Ze gaat rebelleren.

Het is geen wild verzet, wel gaat ze steeds meer vraagtekens zetten bij wat haar is onderwezen. Door ook de indringster in de mix te gooien, wordt zo de spanning nog meer opgevoerd. Want wat is er eigenlijk aan de hand, in de buitenwereld? Hoe heeft deze vrouw het zo lang weten te overleven? Zijn er echt meer overlevenden? En waarom reageert ze zo heftig op Mother? Het wordt nog complexer als Mother de tijd rijp acht om een nieuw kind “wakker te maken” en Daughter zo een broertje of zusje te schenken.

I Am Mother is een klein futuristisch drama met een groots verhaal.

De makers komen vanaf dat moment met plotwendingen die elk een duistere laag aan het verhaal toevoegen. Meer dan eens moest ik denken aan de broeierige, Lovecraftiaanse sfeer van Annihilation. In vergelijking met het meesterwerk van Alex Garland is I Am Mother wel toegankelijker en milder. En, toegegeven, het verhaal van I Am Mother is niet helemaal doortimmerd.

Dat doet geen afbreuk aan dit verrassingswerk. I Am Mother is een klein futuristisch drama met een groots verhaal. We maken mee hoe een jong meisje volwassen moet worden in een verloren wereld. Hoe een robot tracht om in contact te komen met mensen. Wat het betekent om een groots lot in handen geduwt te krijgen. En dat vage einde, zo wazig vond ik het niet. I Am Mother is één van de betere titels die Netflix nu te bieden heeft.

Grant Sputore/Clara Rugaard en Hillary Swank

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.