The Love Guru

Gezien ik momenteel niet mijn kwaliteitsilms binnen bereik heb dacht ik, waarom niet The Love Guru eens proberen? Ik weet af van zijn reputatie, maar hoe slecht kan deze komedie nou écht zijn? Nou. Ik heb het geweten. Deze titel, alweer daterend uit 2008, kon bij verschijnen rekenen op een flinke slachtpartij. Niemand, maar dan ook niemand vond deze film goed. Cast en crew werden (terecht) overladen met Razzies, en de film kreeg een plekje in IMDBs illustere “slechtste ooit” filmlijst. In The Love Guru is de hoofdrol voor Mike Myers, die in de huid kruipt van Guru Pitka. Gekleed in een lang gewaad, en met een lange baard en krullerige snor, geeft hij over de hele wereld liefdesadviezen.

Zijn hulp is dringend nodig om hockeyspeler Darren Roanoke weer het nodige zelfvertrouwen te geven. Zijn ex-vrouw Prudence heeft een relatie met Darrens rivaal Jacque “Le Coq” Grande. Pas als Darren en Prudence weer bij elkaar komen kan hij weer spelen, en zo zijn team van de ondergang redden.

Even de flauwe woordgrappen terzijde, is The Love Guru een oefening in ongrappige wansmaak. Net als in Austin Powers (waar ik wél om kon lachen) gebruikt Myers deze “komedie” om los te gaan met zijn “komische” talenten. Maar echt geen enkele grap is leuk. Zelfs niet een beetje. Myers denkt daar duidelijk anders over. Na elke zogenaamde ad rem opmerking of idiote uitspraak stoot hij een hijgerig, hoog lachje uit. Alsof hij de beste grap ooit heeft verteld.

Even de flauwe woordgrappen terzijde, is The Love Guru een oefening in ongrappige wansmaak.

Het is onderbroekenlol van het laagste niveau, met humor die op den duur gaat irriteren. Ik kreeg de neiging om de hees hinnikende Myers een klap te geven. Hij kan toch veel beter dan dit?! Ook op andere gebieden is The Love Guru niet om aan te zien. Neem nou Ben Kingsley. Hij heeft verdomme in Schindler’s List gespeeld. En nu draaft hij op als schetenlatende, scheelkijkende mentor van Guru Pitka. Justin Timerlake bewees met The Social Network nog dat hij heus wel kan acteren. Hier moet hij indruk maken met een zogenaamd gigantische lul.

Er is maar één leuke grap. En die is ook nog eens onbedoeld. Een outtake nota bene. De opmerking mag geen dijenkletser zijn, het is nog altijd beter dan het hele script van The Love Guru. Dat wil wat zeggen. Mijn eigen floplijst heeft er een nieuwe titel bij. Ik maak het nog maar zelden mee dat een film mij in verbijstering achterlaat. In die hoedanigheid heeft The Love Guru toch nog iets goed gedaan.

Marco Schnabel/Mike Myers en Romany Malco

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.