http://time.com/4641174/the-founder-movie-review-michael-keaton/

The Founder

Inmiddels is iedereen vetrouwd met het merk McDonalds en de gouden bogen die deze fastfoodketen symboliseren. Maar er was een tijd dat men het moest doen met restaurantjes waar je met de auto parkeerde, uren moest wachten op je bestelling, en dan ook nog eens de mazzel moest hebben de juiste bestelling te krijgen. Om nog maar te zwijgen over de tieners die hier rondhingen en het afval dat werd achtergelaten. Dat is in ieder geval het beeld wat The Founder schetst van het Amerika van 1954. Ray Kroc, een zakenman die tevergeefs wacht op zijn moment, ontdekt het restaurant van de gebroeders Dick en Mac McDonald.

Boerenjongens die naar de stad verhuisden, in de hoop werk te vinden. Door toeval en heel veel doorzetten weten ze een revolutionair keukensysteem op te zetten. Hamburgers, patat en ijs zijn door dit “Speedee” systeem in slechts dertig seconden bereid. Klanten hoeven niet meer ongeduldig af te wachten wanneer hun voedsel klaar is. Bovendien worden de bestellingen geserveerd in papieren zakjes, die nadien in de afvalemmer verdwijnen. Ray weet het zeker: dit is een goudmijn.

Zo’n koppige zakenman als hij is, zo rotsvast blijven de broers geloven in hun eigen overtuigingen. Dit systeem moet niet als geldkoe worden uitgemolken. The Founder is zeker een mooie film. En dat komt grotendeels doordat regisseur John Lee Hancock en schrijver Robert Siegel zich niet alleen maar richten op McDonalds zelf. Het is net zozeer een verhaal over drie koppige mannen die een verbitterde strijd aangaan.


Het zijn met name John Carroll Lynch en Nick Offerman die als de zwaarlijvige broers een onweerstaanbare chemie hebben, en The Founder zijn échte charme geven.

Hoewel de broers er natuurlijk verantwoordelijk voor zijn geweest dat we überhaupt McDonalds kennen, zijn de filmers nog meer geïnteresseerd in de gehaaide Ray. Als iemand wel gelooft in doorzetten en de Amerikaanse droom, is hij het wel. Zijn vrouw is minder gecharmeerd van de praktijken van haar echtgenoot, en hun al wankele huwelijk komt nog meer onder druk te staan.

The Founder laat goed zien dat achter een merk een groter verhaal kan zitten dan je op het eerste gezicht vermoedt. Het is echter ook een voorspelbare film. Het is op voorhand duidelijk welk lot bepaalde personages tegemoet gaan, en er gebeuren verder niet echt wereldschokkende dingen. Het zijn met name John Carroll Lynch en Nick Offerman die als de zwaarlijvige broers een onweerstaanbare chemie hebben, en The Founder zijn échte charme geven. Maar ja. Net als in het historische verhaal, draait het om Ray Kroc.

John Lee Hancock/Michael Keaton en Nick Offerman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.