https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/geld-strijkt-alles-glad-in-the-wolf-of-wall-street~bf9014cb/

The Wolf of Wall Street

Jordan Belfort was een charismatische aandelenhandelaar die bekendheid kreeg als de Wolf van Wall Street. Leonardo DiCaprio wilde dolgraag een film over Belfort maken en schakelde regisseur Martin Scorsese in. Het resultaat is het bijna drie uur durende The Wolf of Wall Street, waarin decadentie en haantjesgedrag hoogtij viert. Het begint nochtans redelijk bescheiden. Jordan komt aan op Wall Street en krijgt de simpele taak om aandelen te verkopen. Het is alleen zo jammer dat hij net aankomt ten tijde van Black Monday, de dag dat de markt in elkaar stortte. Dan stuit de ambitieuze Jordan op een advertentie van een kleinere aandelenkantoor.

De medewerkers hier zijn ook geldbeluste verkopers, doch zij kennen de trucjes niet. En Jordan wel. Hij neemt de touwtjes in handen, en algauw verandert het kantoortje in een gigantisch aandelenimperium waar Jordan de scepter zwaait. Hoe meer geld er stroomt, hoe meer iedereen zich uitleeft met drugs, drank en hoeren. Tot een FBI-agent de activiteiten van Jordan onder de loep neemt en ontdekt dat die activiteiten verre van legaal zijn.

Scorsese weet de machowereld van Wall Street perfect op camera te krijgen, en zuigt de kijker mee in een universum waar geld het middelpunt vormt. Dat de “klanten” keihard opgelicht worden is slechts bijzaak. Maar het is DiCaprio die deze wereld ook iets menselijks geeft. Hij had van Jordan gemakkelijk een genadeloze, oppervlakkige geldwolf kunnen maken. Ja, dat is hij uiteindelijk ook wel. Toch zit er méér achter het gezicht van de gladde jongen. Hij is iemand die voor de volle honderd procent gelooft in zijn werknemers, die stuk voor stuk ook hun eigen verhalen hebben.


The Wolf of Wall Street kan beschouwd worden als viering van het hedonisme, Scorsese en DiCaprio brengen ook de val van Jordan in beeld.

Met bijna drie uur is dit epische biopic een hele zit, het is absoluut de moeite waard. Want niet alleen DiCaprio schittert. Jonah Hill verzorgt de komische tonen als Donnie Azoff, Matthew McConaughey komt kort voorbij als Jordans mentor, Rob Reiner is perfect als Jordans temperamentvolle vader, en ook de altijd intense Jon Bernthal heeft een mooi rolletje. Natuurlijk mag Margo Robbie niet ongenoemd blijven, als de tweede vrouw van Jordan.

The Wolf of Wall Street kan beschouwd worden als viering van het hedonisme, Scorsese en DiCaprio brengen ook de val van Jordan in beeld. Die val is keihard en ontzettend pijnlijk. De echte Jordan Belofrt houdt inmiddels lezingen over de zakenwereld, waarin hij zijn eigen fouten toegeeft. Wie weet heeft hij er nog echt van geleerd.

Martin Scorsese/Leonardo DiCaprio en Jonah Hill

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.