Fighting with my Family

De naam Paige (alias voor Saraya Jade-Bevis) zal niet veel filmkijkers iets zeggen, in de worstelwereld heeft ze geschiedenis geschreven. Als jongste vrouwelijke worstelaar ooit won ze de Diva’s Kampioenschap, en ze zorgde ook even voor een revolutie in het vrouwenworstelen. En dat terwijl ze uit een arm, getroebleerd gezin komt, en ze pas vanaf haar dertiende geïnteresseerd raakte in deze fysieke sport. Perfect voer voor een film over de ultieme underdog dus. We beginnen bij het begin: de ouders van de jonge Saraya runnen een worstelpromotiebedrijf en hebben iemand nodig om een worstelaar te vervangen.

Misschien dat Saraya alsje-alsjeblieft die vervanging op zich kan nemen? Na de eerste twijfel stemt ze toe, jaren later zijn zij en haar broer Zak worstelgek. Hun grote droom: worstelen voor de WWE, de World Wrestling Entertainment. Ze mogen auditie doen voor NXT, het kleine broertje van WWE, waar ruw talent zich kan ontwikkelen. Tot hun verbijstering wordt alleen Saraya uitgekozen om verder te gaan.

Onder het strenge oog van coach Hutch traint ze zich te pletter, intussen ontstaan er spanningen tussen de familieleden. Want Zak heeft er nogal moeite mee dat zijn zusje wel en hij niet is geselecteerd om mee te doen. Aan de andere kant worstelt Saraya met haar plaats tussen de andere deelnemers. Hoe kan zij in godsnaam samenwerken met modellen die nauwelijks ervaring in de ring hebben?


Wat deze film echter écht tot een topper maakt, is dat het niet alleen voor de worstelfans is.

Er zijn verschillende redenen waarom Fighting with my Family zo ontzettend sterk is. Florence Pugh weet met het grootste gemak de film te dragen als Paige. Nick Frost zet een verrassende prestatie neer als de stoere Ricky Knight, die stiekem een klein hartje heeft. Maar wat mij vooral raakt, is dat het worstelen voor de familie méér is dan een showtje geven. Dit is hun passie, hun liefde, hun enige overlevingsmiddel. Toegegeven, niet alles is helemaal accuraat (zoals Paiges debuut tijdens RAW), Fighting with my Family is te goed om die smetjes het kijkplezier te laten ontnemen.

Wat deze film echter écht tot een topper maakt, is dat het niet alleen voor de worstelfans is. Merchant weet heel mooi de beginneling in te wijden in de wondere worstelwereld, zonder dat dit ten koste gaat van de film zelf. Zo neemt hij het publiek mee achter de schermen van RAW, hoe er wordt getraind in de ring, en dat één klein foutje kan leiden tot serieuze verwondingen. Al heb je ook na het kijken niets met deze prachtsport, deze titel blijft dan nog fier overeind staan.

Stephen Merchant/Florence Pugh en Vince Vaughn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.