https://www.goombastomp.com/wp-content/uploads/2016/10/Interuder-movie-1989.jpg

Intruder

Via een goede vriend ben ik getipt over Horrify, een streamingsdienst voor horrorfilms. Het aanbied is nog niet zo uitgebreid, de titels die worden aangeboden mogen er zeker zijn. Zoals American Mary, Golem en The Little Shop of Horrors. Natuurlijk heb ik een proefabonnement afgesloten. Voor mijn eerste Horrifytitel wil ik iets onbekends, een film waar ik nog helemaal niets van afweet. Het is Intruder geworden, een slasher uit 1989 met een doodsimpel gegeven: een groepje medewerkers in een winkel wordt gestalkt en afgeslacht door een mysterieuze moordenaar. De verdenking valt op de gewelddadige Craig Peterson. Maar is hij echt wel de dader?

Intruder neemt de tijd de spanning op te bouwen. De film duurt nog geen anderhalf uur, op een gegeven moment vraag ik mij oprecht af of er nog iets gaat gebeuren. Eerst moeten de personages worden geïntroduceerd, de plotstukjes geplaatst. Het heeft zowaar meer weg van een thrillerdrama dan van een horror.

Ondanks de afwezigheid van bloed, weten de makers wel consequent een claustrofobische sfeer neer te zetten die gaandeweg de adem beneemt. De werkzaamheden van de medewerkers worden in de avonduren verricht, en iedereen heeft zijn eigen plekje. Afgezonderd van elkaar, zonder muziek op de geluidsband. Intussen loopt buiten de opgefokte Craig rond, die zijn ex-vriendin Jennifer maar niet kan loslaten.


Intruder is een absolute horrorverrassing, een film die ik zeker vaker zou kunnen kijken.

Wat ook wil helpen is de filmstijl. Over de top, gefilmd vanuit opmerkelijke hoeken en perspectieven, wordt het beeld van Intruder zo letterlijk vervormd. Het decor mag dan realistisch zijn, de makers maken er wel hun eigen, geflipte wereld van. Het is geen camerawerk die je verwacht in een doorsnee horror, en het geeft Intruder zijn eigen bloederige smoel. Het gaat te ver om Intruder een artistiek verantwoorde horrorfilm te noemen. De makers doen wel hun best dit werk boven het gemiddelde uit te tillen.

Maar een slasher is geen slasher zonder dat er gehakt wordt. En man, als de slachtshow begint, gaan de makers echt los. Hoofden worden vermorzeld, ogen uitgestoken, messen hakken in op elk lichaamsdeel. Er wordt wel een heel klein beetje valsgespeeld met het verrassende einde. Al vind ik die weer zo sterk uitgespeeld, dat ook wel weer bij de film past. Intruder is een absolute horrorverrassing, een film die ik zeker vaker zou kunnen kijken. Een titel die echt wel een cultstatus waardig is. En Horrify is sowieso de moeite van het checken waard.

Normaal gesproken is hier de trailer zichtbaar, ware het niet dat daarin de identiteit van de moordenaar wordt getoond. Dus nee. Ditmaal geen trailer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.