Us

Na het sterke – maar niet meesterlijke – Get Out, is Jordan Peele terug met een nieuwe horrorfilm. Weer met veel (satirische) humor en maatschappijkritiek. Er wordt geopend met een meisje, Adelaide, op haar verjaardag met haar ouders naar de kermis gaat. Terwijl haar ouders stevig bekvechten dwaalt zij af naar het strand, en loopt uit nieuwsgierigheid een spiegelpaleis in. Daar gebeurt iets. Komt ze iemand tegen. Maar het wie en wat houdt Peele nog even in het midden. Hij spoelt door naar de toekomst, Adelaide is nu getrouwd en heeft twee kinderen. Ze gaan op vakantie en verblijven in een mooi huisje, met als doel zo min mogelijk uit te voeren.

Maar tijdens hun vakantie worden ze geconfronteerd met een merkwaardige verschijning: hun dubbelgangers. Hun zeer geweldaddige dubbelgangers. Ook dan houdt Peele zijn kaarten nog voor zichzelf. Het is natuurlijk zonde alles direct weg te geven, toch gaat het op mijn zenuwen werken. Want waar kijk ik nou eigenlijk naar? En zelfs áls een tip van de sluier wordt opgelicht, zit ik nog met vragen.

Die vragen weet Peele heel goed te omzeilen door zijn personages in een krankzinnige horrorrit te gooien. Het bloed spuit tegen de muren, dubbelgangers worden aangereden, de hersend ingeslagen of op andere wijze uit de weg geruimd. De sfeer is grauwer en bloederiger dan Peeles debuut. Hoewel de humor nog steeds een belangrijke rol speelt (Winston Duke als Gabe is fantastisch) is Us scherper dan Get Out.


Als Peele de volgende keer zijn script goed aanscherpt, zou hij nog eens een echt meesterwerk kunnen maken.

Als Peele eindelijk uitlegt hoe het verhaal in elkaar steekt, levert dit juist meer vraagtekens dan antwoorden op. De lagen van de plot en de kritiek over de onderbuik van de maatschappij maken zich (bijna letterlijk) kenbaar. Wat Peele heeft bedacht is geniaal, doch niet lekker uitgewerkt. Met een laatste twist die de hele film op zijn kop zet, vallen de stukjes wel op hun plek, maar klikken ze niet lekker vast. Het blijft allemaal wat vaag,
komt zo ondoordacht over.

Wel komt Us emotioneel harder binnen dan Get Out. Misschien omdat Adelaide zo’n tragisch personage is, en je zo ontzettend hoopt dat het goedkomt met haar en haar gezin. Dat gold ook wel voor Chris Washington, toch is Us dramatisch toch veel sterker. Als Peele de volgende keer zijn script goed aanscherpt, zou hij nog eens een echt meesterwerk kunnen maken. Want hij is wel degelijk één van de interessantste filmmakers van het moment, in het bezit van goede ideeën. Nu het nog beter uitwerken.

Jordan Peele/Lupita Nyong o en Winston Duke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.