https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/04/de-schuldvraag-overheerst-a3907946

Leaving Neverland (deel 1)

Het was al jaren onderwerp van discussie: zou Michael Jackson zich nou wel of niet schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik bij jongetjes van nog geen tien jaar? Jackson mag dan steeds zijn vrijgesproken, de geruchtenmolen bleef hardnekkig doordraaien. De documentaire Leaving Neverland wil alle twijfels en aarzels in één krachtige veeg van de tafel werpen. Mijn ouders hadden de documentaire opgenomen, dus in plaats van mijn tochtje naar de bios besloot ik afgelopen zaterdag het eerste deel van deze titel te kijken. Het is geen aangename zit. Aan het woord komen Jimmy Safechuck en Wade Robson, die als minderjarige jochies helemaal in de ban waren van Jackson.

De zanger ontwikkelde een innige band met Safechuck, Robson en hun families en nodigde ze uit in zijn Neverland pretpark. En maakte genadeloos misbruik van de jongetjes. De kogel is dus door de Kerk, Jackson was weldegelijk de geflipte pedofiel. Tenminste, dat is wat de twee mannen, nu inmiddels volwassen, beweren.

Tot in detail beschrijven de twee hoe Jackson manipuleert, in hun hoofden kruipt, en ze kennis laat maken met een ranzige uiting van liefde. Zo vindt de popster het heerlijk om aan zijn tepels te worden gezogen en zou hij de jongetjes geleerd hebben zich af te trekken. Het spreekt voor zich dat Leaving Neverland kon rekenen op flink wat publiciteit. Niet per se positief, maar met zoveel superfans is dat ook wel logisch.


Tot in detail beschrijven de twee hoe Jackson manipuleert, in hun hoofden kruipt, en ze kennis laat maken met een ranzige uiting van liefde.

Ja, het komt allemaal waarachtig over. Authentiek. Echt gebeurd. Maar dat is niet eens wat mij zo naar de keel grijpt. Meer dan alles gaat Leaving Neverland de diepte in omtrent seksueel misbruik. Hoe de dader te werk gaat. Hoe de slachtoffertjes er aanvankelijk niets kwaads in zien (ze delen toch liefde?) en zelfs hunkeren naar het fysieke contact. Het is een psychologische horror. Maar dan wel eentje waarvan de jongetjes zich niet bewust zijn.

Wat ik vooral hoop is dat er meer begrip gaat komen voor slachtoffers van seksueel misbruik. Het complexe web waar ze in worden geweven. En dat mensen naar voren stappen om ook hun verhaal te doen. Of je nog naar Jackson kan luisteren moet je zelf weten. Mij gaat het er vooral om dat een gevoelig, controversieel onderwerp wordt opengebroken. In het volgende deel wordt ingegaan op wat voor effect seksueel misbruik heeft op de rest van het gezin. Die zal ik komend weekend kijken. Ik ben voorbereid.

Dan Reed/Jimmy Safechuck en Wade Robson

Een gedachte over “Leaving Neverland (deel 1)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.