Alita: Battle Angle

Ik ken de manga waarop Alita: Battle Angel is gebaseerd niet. Maar een film die is geschreven door James Cameron en geregisseerd door Robert Rodriguez, dat moet toch wel iets spectaculairs opleveren? Op zijn minst iets bijzonders? Het zijn twee visionaire filmers met prachtige titel op hun palmares (Titanic, Sin City), ik verwacht op zijn minst de origineelste film van 2019 tot nu toe. Alita speelt zich af in de verre toekomst, als de wereld is geraakt door een gruwelijke ramp. Er is een luchtstad, Zalem, waar de mysterieuze Nova over Iron City uitkijkt. In deze vervallen stad vindt Dr. Dyson Ido de restanten van een robot.

Hij lapt haar op en doopt haar tot Alita. Zij heeft het lijf en brein van een puber, maar bezit een opmerkelijke kracht. Ze beheerst zelfs een vechtkunst waarmee ze iedereen te baas kan. Wie is zij? Waar komt Alita vandaan? Die vragen vormen de plot van de motor. Intussen komen er steeds meer personages en zijplotjes bij, en barst Alita net niet uit elkaar van de ideeën en wendingen. Gelukkig wordt er nogal wat uitgelegd in de dialogen, wat niet altijd even natuurlijk overkomt.

Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat Cameron deze film van begin tot eind eind had laten knetteren. Nu vlamt het pas zo vanaf halverwege. Rodriguez neemt eerst meer de tijd om zich op de personages te concentreren. Met name Alita krijgt de aandacht. Door dit jonge personage krijgt de film automatisch de blik van een puber mee. Meer dan eens krijg ik de associatie met een spannende Young Adult scifi, die naar het einde toe steeds donkerder wordt.


Meer dan eens krijg ik de associatie met een spannende Young Adult scifi, die naar het einde toe steeds donkerder wordt.

Visueel, ook dat moet gezegd worden, kent Alita hoogstandjes. Detailkijkers zullen het hoofdpersonage misschien nog nét te veel CGI vinden, ik vind haar erg overtuigend. De grote ogen waarin haar emoties duidelijk te zien zijn, de details van haar gezicht als de camera inzoomt, het klopt allemaal. En de actiescènes… fantastisch! Het onbetwiste hoogtepunt is wanneer Rodriguez Alita volgt tijdens een pittig potje Motorball. De camera glijdt mee, zuigt zich vast aan het personage.

Dus, nee, Alita: Battle Angel is geen meesterwerk. En voor Camerons doen vind ik het toch een tikje ondermaats uitgewerkt. Maar voor Rodriguez is dit weer een sterke titel in zijn oeuvre. Toch vraag ik mij af of Cameron gewoon de regie had moeten doen. Het eind laat ruimte over voor vervolgen, dan kan hij die maken. Hoewel, Cameron schijnt nu druk bezig te zijn met Avatar, dus ik betwijfel of hij nog andere projecten gaat doen.

Robert Rodriguez/Rosa Salazar en Keean Johnson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.