https://movieweb.com/slender-man-movie-deleted-scenes/

Slender Man

Zoveel sterren geven de lezers aan deze titel.

In het begin van Slender Man heb ik nog hoop. Het gaat van start met een zwaarmoedige sfeer (donkere sets, nauwelijks filmmuziek, acteurs die chagrijnig voor zich uit kijken) en een onderhuidse spanning. Een groepje vriendinnen, bestaande uit Wren, Katie, Hallie, Chloe en Lizzie, roept uit nieuwsgierigheid Slender Man op. Nadien krijgen ze te maken met hallucinaties, om dan spoorloos te verdwijnen. Dit zou een nagelbijtende, psychologische horror voor de internetgeneratie kunnen zijn. Maar als het monster is opgeroepen en zich op de jonge personages stort, gaat het bergafwaarts met Slender Man. Dat heeft niet eens te maken met het legendarische creatuur. Wat of wie is nou deze Slender Man?

Hij is jaren geleden bedacht op een forum, en wordt beschreven als demon met voorliefde voor kinderen. Een paar regels uitleg is voldoende. Het is geen mythisch, goddelijk figuur als bijvoorbeeld Cthulhu, het is niet nodig een complete aanloop te nemen naar zijn ontstaansgeschiedenis. En ja, ik begrijp ook dat de doelgroep heus weet wie Slenderman is. Maar het monster wordt nu wel erg bot in de film gedumpt.

Om het erger te maken ontbreekt het ook aan andere interne logica. Als Lizzie is ontvoerd staat haar vader plotseling in het huis van Wren. Hij is stomdronken, schreeuwt om zijn dochter, beweert dat het allemaal komt door die occulte onzin. Ten eerste, waarom komt die man achter Wren aan? Ten tweede, hoezo weet hij dat Lizzie Slender Man “opriep”? Ten derde, hoe is hij dat huis binnengedrongen? Ten vierde, waar zijn de ouders van Wren? Ten zesde… ach, zo blijf je doorgaan.


In plaats van een enge titel te zijn, is Slender Man een generieke “bangmaker” met willekeurige schrikmomenten.

Zo tegen de finale verliezen ook de personages elke interesse in Slenderman. Dit is niet sarcastisch bedoeld: in een verbijsterende scène bijt Hallie Wren toe dat ze Slenderman eens moet loslaten. Hallie heeft nu een date met een jongen, ze heeft echt wel andere dingen aan haar kop. Oh. Oké. Ja. Ach, ik heb überhaupt al mijn interesse in de film verloren, die van gekkigheid niet meer weet waar die moet eindigen. De geforceerde voice-over op het eind maakt de ellende compleet.

In plaats van een enge titel te zijn, is Slender Man een generieke “bangmaker” met willekeurige schrikmomenten. Waarom de demon achter de meisjes aan zit? Nou, ja, ze hebben hem opgeroepen. Daarom. Meer hoeven we ook niet te weten. Toch? Eeuwig zonde hoe dit veelbelovende gegeven zo bruusk de nek om is gedraaid.

Sylvain White/Joey King en Julia Goldani Telles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.