Baywatch

Zoveel sterren geven de lezers aan deze titel.

Mijn verwachtingen bij Baywatch waren zo laag, dat het alleen maar goed kon uitpakken. The Rock neemt het voortouw als Mitch Buchannon, die het als eretaak ziet het strand veilig te houden. Hij moet nieuweling Matt Brody (Zac Efron) inwerken, een zwemkampioen die denkt dat hij zich moeiteloos bij de groep kan voegen. Mitch neemt zijn strandverantwoordelijkheid zo serieus, dat de echte politie zachtjes kreunt als hij weer eens bij ze aanklopt. Wanneer hij beweert op een drugs- en moordcomplot te stuiten, wordt hij vooral uitgelachen. Tot hij zelf op onderzoek gaat. Laat ik voorop stellen dat Baywatch echt geen kwaliteitstitel is, en het “plot” een excuus is om (flauwe) grappen aan elkaar te rijgen.

En toch kan ik onmogelijk ontkennen dat deze komedie iets heeft gedaan wat niet zo gek veel films lukt: mij van de eerste tot de laatste seconde vermaken. Dit heeft alles te maken met de strakke regie van Seth Gordon, en het heerlijke spel van de cast. Niemand neemt deze film serieus, tegelijkertijd zet iedereen zich in om van het geheel een feestje te maken.

Als gevolg bruist Baywatch van de plezierige onnozelheid. Hoe achterlijk de situaties ook zijn, hoe debiel de personages ook overkomen, de makers omhelzen de stupiditeit van deze productie. Dat werkt gewoon aanstekelijk. Hoe dom de grap ook is, het is duidelijk dat de makers dit weten, en die kennis vet onderstrepen. Baywatch klopt gewoon en verliest nooit vaart. De humor is dan van puberaal niveau, ik heb hard gelachen.


Hoe achterlijk de situaties ook zijn, hoe debiel de personages ook overkomen, de makers omhelzen de stupiditeit van deze productie.

Van The Rock verwacht ik wel dat hij zich thuisvoelt in een dergelijke titel. Maar Efron is een aangename verrassing. Hij zet met gemak de arrogante Matt neer, tegelijkertijd gaat hij moeiteloos mee in de absurde dialogen. Hij durft zijn ego op het strandzand achter te laten en lekker gek te doen. Ik heb hem niet zo vaak zien spelen, om één of andere reden had ik dit niet achter hem gezocht. Het hoogtepunt is als iemand een computer hackt, en Matt slim probeert over te komen. Maar wat hij ook zegt… nou ja, dat moet je zelf maar zien.

Ik vind de kritiek die Baywatch heeft gekregen (vier razzienominaties?) dan ook schromelijk overdreven. Nee, dit is geen kanshebber voor meest intelligente komedie ooit, maar een score van 37 op Metascore hoeft toch ook niet? Het is lekker luchtig vermaak, een fijn tussendoortje om op een dooie avond te kijken. Niets meer, niets minder.

Seth Gordon/The Rock en Zac Efron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.