https://www.geist.com/blogs/notes-from-the-ashtray/coffee-and-cigarettes/

Coffee and Cigarettes

Zoveel sterren geven de lezers aan deze titel.

Coffee and Cigarettes is de ultieme antifilm, een titel die weet te boeien met helemaal niets. Een film verdeeld in verschillende hoofdstukken waarin personages met elkaar afspreken in een café, koffie drinken en sigaretten roken. Dat is alles. Letterlijk. De camera observeert het alledaagse tafereel vanuit verschillende standpunten, er wordt geouwehoerd over de effecten van koffie op dromen en duivelse tweelingen… de toon wordt gezet door Steven Wright en Roberto Benigni. Benigni spreekt consequent Wrights naam verkeerd uit, Wright heeft een afspraak bij de tandarts maar heeft weinig zin. Ach, anders gaat Benigni toch? Het moet worden gezegd, ze lijken sterk op elkaar. Dus waarom ook niet?

Mocht dit al absurd en/of vervreemdend overkomen, regisseur Jim Jarmusch is nog maar net begonnen met zijn droogkloterij. Zo is er ook Renee French, die in haar eentje geniet van een kopje koffie en een sigaret. De bediende wil haar overduidelijk van dienst zijn, en schenkt haar koffie bij. Daar is ze niet van gediend. Het had verdorie de perfecte kleur en temperatuur, het was een perfect kopje koffie… bedremmeld druipt de bediende af, probeert nog iets tegen haar te zeggen, en loopt dan toch maar weg. Renee bladert intussen verder in een wapenmagazine.

De leukste scène is tussen Iggy Pop en Tom Waits. De twee muzikanten zitten aan een tafeltje en proberen zo goed mogelijk een gesprek aan te gaan. Terwijl Iggy zijn best doet iets van de ontmoeting te maken, blijft Waits wat terughoudend. Wanneer de sfeer ontspant en de twee een sigaretje roken, weet Iggy alsnog de pret te verknallen door op te merken dat van Waits geen muziek op de jukebox staat. En hij raadt nog een drummer aan met wie Waits zou kunnen werken. Het is niet arrogant bedoeld, de opmerkingen landen niet goed bij Waits.


Jarmusch is gek op idiosyncratische werelden met dito personages.

Zo gaat Jarmusch onverstoord door. Een tweeling ergert zich mateloos aan hun bediende, Bill Murray drinkt koffie uit de pot, Cate Blanchett speelt haar tweelingzus in een dubbelrol… Jarmusch is gek op idiosyncratische werelden met dito personages. In plaats van een gevangenis, de routines van een buschauffeur, of het wilde westen, kiest hij ditmaal voor een setting dicht bij huis. Want ook in een café lopen markante types rond.

Er kan kritiek worden geleverd Coffee and Cigarettes niets meer is dan een verdedelde sketchverzameling, dat het een holle vingeroefening is in kortfilms, een reeks flauwe grappen zonder punchline, toch geniet ik van elke segment. Ik wel blijven kijken naar die vreemde snuiters. Met hun koffie en sigaretten.

Jim Jarmusch/Iggy Pop en Tom Waits

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.