Free Solo

Zoveel sterren geven de lezers aan deze titel.

Ik wist niet helemaal zeker of ik de documentaire Free Solo echt wilde zien. Ik heb het al niet zo op hoogtes, laat staan dat ik voor de lol naar bergbeklimmers kijk die zonder hulpmiddelen een monumentale bergwand trotseren. Toch ga ik. De trailer zag er, ondanks onheilspellende beelden, wel veelbelovend uit. En ik wilde weten hoe hoofdpersoon Alex zijn droomberg zou triomferen. Als ervaren klimmer heeft hij al de nodige bergen zonder touw beklommen, nu wil hij dan eindelijk eens de El Capitan bezweren. Dat is een hele, hele, hele hoge bergwand. Zelfs Alex krijgt de kriebels van de granieten reus. Toch wil hij, koste wat het kost, doorzetten. Die berg kan als metafoor voor Alex’ onbedwingbare wil worden uitgelegd.

Als zijn niet stuk te krijgen streven om op de top van El Capitan te staan. Al begrijpt lang niet iedereen waarom hij zich er zo in vastbijt, Alex gaat door. Hoe dan ook. En eerlijk, ik vind dat ergens ook te prijzen. Zeg wat je wil over deze onbuigzame klimmer, hij weigert op te geven. Daar kunnen nogal wat mensen van leren.

Alex heeft een opvallend nuchtere, analytische kijk op de wereld. Emotioneel doet hij denken aan een onhandige puber. Al in zijn jongste kinderjaren voelde hij zich nooit echt deel van de groep en kon hij zich helemaal uitleven met klimmen. Eerst klimmuren, later dus bergen. Hij woont al jaren in een minivan, waar hij zich ook doucht, eten kookt en slaapt. Zijn vader was hoogstwaarschijnlijk autistisch, dat verklaart eventueel de afstandelijke houding van Alex.


Free Solo is een prachtig verhaal over een jongen die maar niet wil en kan opgeven om zijn droom waar te maken.

Zelfs als hij een relatie krijgt is zijn klimliefde niet stuk te krijgen. Het is begrijpelijk dat zijn vriendin het niet zo tof vindt dat hij zijn leven riskeert voor een berg. En ook de crew begint zich te realiseren dat deze onderneming fout kan aflopen. Eén van de camermannen kan tijdens het filmen niet eens door de lens kijken als Alex aan El Capitan zit vastgeplakt. Ik zat zelf nagelbijtend in mijn bioscoopstoel toen Alex steeds verder op de berg kwam. Een horrorfilm is er niets bij.

Hoewel er wel wat vraagtekens kunnen worden geplaatst (waarom doet de crew überhaupt mee als ze zelf zo bang zijn voor de consequenties, waarom houden ze Alex niet simpelweg tegen), is Free Solo onbetwistbaar een indrukwekkende titel over menselijk doorzettings- en uithoudingsvermogen. Of Alex’ klimobsessie ooit helemaal weggaat, dat betwijfel ik. Free Solo is een prachtig verhaal over een jongen die maar niet wil en kan opgeven om zijn droom waar te maken.

Jimmy Chin & Elizabeth Chai Vasarhelyi/Alex Honnold

2 gedachten over “Free Solo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.