Future World

Zoveel sterren geven de lezers aan deze titel.

Hoe ga je van de brille van The Disaster Artist naar het desastreuze van Future World? James Franco heeft wederom de dubbelrol van regisseur en acteur op zich genomen. Deze keer heeft hij zich verslikt, om er een gedrocht uit te spugen. En dat terwijl de opening van deze postapocalyptische thriller best sterk is. Een monotone vrouwenstem beschrijft hoe het leven op aarde zich eerst verspreidde en daarna door oorlogen verscheurd raakte. Nu is er alleen nog woestenij over, waarin groepjes worstelen om te overleven. Ook dat ziet er helemaal niet slecht uit. Tot er alarm wordt geslagen wegens de komst van de Rovers. Eén van die Rovers doet zijn helm af. Ziedaar het gezicht van een grijnzende James Franco, in de rol van Warlord. Vanaf dat punt gaat het bergafwaarts.

De artistieke duizendpoot speelt niet eens de hoofdrol. Die ondankbare eer gaat naar Jeffrey Wahlberg. Hij is Prince, woont met zijn stam in een oase, en is vastbesloten een medicijn te gaan halen voor zijn moeder. Daarvoor moet hij wel de woestijn doorkruisen, en komt hij helaas op het pad van Warlord. Die heeft intussen een vrouwenrobot gescoord (Ash) en tot zijn slaaf gemaakt.

Future World ziet er erg gelikt uit, en dat is precies het grote probleem. Ik geloof namelijk geen seconde in de zogenaamde “vergane” wereld die de makers krampachtig willen oproepen. Ik vermoed dat Franco met Warlod een iconische schurk wil neerzetten, een sadist zoals Toecutter uit Mad Max. Franco werkt in zijn rol meer op de zenuwen dan dat hij eng is. Zijn grijns, zijn controle over Ash, niets in zijn spel komt authentiek over. Hij doet te veel zijn best, maar leunt te veel op neurotische, irritante maniertjes.


Dit voelt veel meer als een hol, slap aftreksel, een makkelijke manier om te scoren.

Over Mad Max gesproken, Future World doet denken aan een imitatie van die cultklassieker. Er zijn zowel films die klassiekers kopiëren, Future World ontbeert echter de passie, het vuur van George Millers creatie. Dit voelt veel meer als een hol, slap aftreksel, een makkelijke manier om te scoren. Snoop Dogg komt godbetert voorbij als een pooier. En Mila Jovovich zet de meest beschamende rol uit haar carrière neer.

Franco is een duizendpoot, altijd aan het werk, misschien moet hij eens gas terugnemen. Eerst eens kijken naar wat hij precies in handen heeft. En dan pas handelen. Ik zou graag meer willen zien zoals The Disaster Artist, en minder van dit soort rotzooi.

James Franco & Bruce Thierry Cheung/Jeffrey Wahlberg en Suki Waterhouse

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.