How To Train Your Dragon

Negen jaar geleden kwam How To Train Your Dragon naar de bioscoop. Ik heb hem destijds niet meegekregen en had niet het gevoel een belangrijke titel te zijn misgelopen. Bij de vertoning van Bumblee kwam een trailer voorbij van alweer het derde deel in de drakenfilmserie. Misschien dat ik dan toch eens deel één moet gaan kijken. Hierin wordt verhaalt over de jonge Viking Hiccup die in een dorp op een eiland woont. Daar waar andere dorpen last zouden hebben van ongedierte, worstelen de Vikings met draken. Vuurspuwende draken met een gloeiende hekel aan de Vikings. Hiccups vader is de baas van het dorp, en hij weet niet zo goed wat hij met Hiccup aanmoet.

Want al doet Hiccup zijn best, het lukt hem niet om een draak te doden. Het wordt helemaal ingewikkeld als hij op de verdwaalde Toothless stuit, een draakje met beschadigde staart waardoor hij niet meer goed kan vliegen. Hiccup helpt hem en ontdekt dat het draakje helemaal niet zo gemeen is. Sterker nog, dat geldt voor eigenlijk alle draken. Nu wacht hem de uitdaging dit duidelijk te maken aan zijn vader. En de rest van het dorp.

How To Train Your Dragon laat zien dat draken niet per se kwaadaardige, duivelse wezens zijn. Ja, als er op ze gejaagd worden, worden ze boos. Het is niet meer dan logisch dat als ze worden aangevallen door Vikings, de draken die rotzakken willen terugpakken. Maar als je lief bent voor die gevleugelde vuurspuwers, zijn het eigenlijk best aandoenlijke beesten. Het is een wonderbaarlijke prestatie om draken zo af te beelden, How To Train Your Dragon slaagt er glansrijk in.


How To Train Your Dragon laat zien dat draken niet per se kwaadaardige, duivelse wezens zijn.

Maar met schattige draken alleen komen we er natuurlijk niet. Het moet wel ergens over gáán. De relatie tussen Hiccup en zijn vader is erg belangrijk. Hoewel die wat mij betreft beter uitgewerkt had kunnen worden, vormt die band de rode draad van de plot. Twee koppige Vikings die wel willen communiceren, maar steeds weer langs elkaar praten. Gewoon niet weten hoe ze elkaar kunnen bereiken. Om op het eind dan toch hun gevoelens durven uit te spreken.

Er is nog meer wat van How To Train Your Dragon een feest maakt. De gortdroge humor van Hiccup, die achteloos clichés aanstipt zonder dat het vervelend wordt. De mythologieën van de draken, met uitleg over verschillende soorten en hoe ze te bestrijden. Hoe de makers actie, spanning, drama en humor naadloos in elkaar overvloeien. Dit is nou zo’n totaalpakketje, een film die van begin tot eind de aandacht vasthoudt.

Dean DeBlois & Chris Sander/Jay Baruchel en Gerard Butles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.