Pumping Iron

Zoveel sterren geven de lezers aan deze titel.

Vóór Arnold Schwarzenegger een iconische filmster werd, was hij eerst een beroemd bodybuilder. In de documentaire Pumping Iron wordt hij door een filmploeg gevolgd op zijn route naar de vijfde keer dat hij Mr. Olympia kan worden. Hij heeft concurrentie van Lou Ferrigno, die later de Hulk op tv tot leven zou wekken. Maar Schwarzenegger is zo zelfverzekerd dat het de vraag is of de concurrentie hem überhaupt nog iets doet. Liever heeft hij het over zijn eigen afstandelijke houding tijdens een wedstrijd, hoe het voelt om zoveel kilo’s te tillen, hoe hij omgaat met nepperds, en dat je er alleen komt door je grenzen te overschrijden. Bodybuilden, zo blijkt bovendien, is niet puur het oppompen van je lichaam.

Het gaat om het kneden en perfectioneren van het lichaam. Waarbij dan ook nog eens het poseren van belang is. Het gaat om de lichaamsverhoudingen en om die aan te passen. Zijn de spieren niet te groot, is alles mooi symmetrisch? Als je poseert, laat dan vooral je hele lichaam zien. Span je buikspieren aan, strek je armen, ga in één vloeiende beweging van de ene naar de andere pose. Bewonder jezelf, straal zelfvertrouwen uit.

Het doorbreken van de grens is precies de grote troef van Schwarzenegger. Grommend en hijgend zakt hij nog een keer door zijn knieën, duwt hij nog eens de halter naar boven. Opgeven is geen optie, hij moet en zal doorgaan, ook als zijn lichaam weigert. Als je lichaam protesteert, is dat het teken dat je verder moet. Want alleen dan zullen je spieren groeien. De meeste krachtpatsers smeken op den duur om genade, Schwarzenegger weigert op te geven. Zeg wat je wil over hem, in deze documentaire blijkt hoe sterk hij echt is.


De meeste krachtpatsers smeken op den duur om genade, Schwarzenegger weigert op te geven.

Intussen werkt Ferrigono zich in het zweet om Schwarzenegger te verslaan. De Zwitser bluft dat hij zijn jonge tegenstander rauw lust. En hoopt juist dat hij in goeie conditie aankomt. Dat geeft hem een reden om Ferrigno te teisteren met psychologische oorlogsvoering.

Sylvester Stallone heeft ooit beweert dat Schwarzenegger verschrikkelijk competitief is. Ook dat komt hier sterk naar voren. Na de wedstrijd, als ze samen in de bus zitten, blijft hij snerende opmerkingen maken naar Ferrigno, die verloren heeft. Schwarzenegger mag dan een groot winnaar zijn, ik ben benieuwd hoe hij is als hij een keertje verliest.

George Butler & Robert Fiore/Arnold Schwarzenegger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.