Barney: het verdriet van een wereldkampioen

Zoveel sterren geven de lezers aan deze titel.

Raymond van Barneveld maakt hoe dan ook deel uit van de jaren negentig. Nooit meer vergeet ik hoe het nieuws uitgebreid aandacht besteedde aan “Barney”, hoe hij het darten groot maakte en een Nederlandse dartheld werd. Ergens vorig jaar werd ik gewezen op twee documentaires op YouTube omtrent dit pijltjesgooiende fenomeen. Ik had de intentie die te bespreken, dat is er spijtig genoeg niet meer van gekomen. Tijd voor een herkansing met deze docu van Videoland. We volgen Barney op het moment dat zijn carrière in een neerwaartse spiraal zit, en hij er eigenlijk steeds minder trek in heeft. Ik wist al dat Barney een slechte verliezer is en zich als een groot kind kan gedragen.

Dat is precies wat deze documentaire ook laat zien. De darter geeft zelf grif toe een slechte verliezer te wezen. Als het hem niet lukt om te winnen, reageert hij zich af op zijn omgeving. Hij snauwt, scheldt, moppert, niets en niemand kan dan nog iets goed doen. Achteraf heeft hij spijt van zijn puberale gedrag. Maar het herhaalt zich wel steeds.

Opvallend genoeg komt, naast Barney, zijn vrouw en wat vrienden, er geen andere familie van van Barneveld in beeld. Hij blikt kort terug op zijn jeugd, het gaat veel meer om het moment waar hij nu in zit. Ofwel, zijn poging om nog een wereldprijs binnen te slepen. Hoe hoger de druk, hoe meer de dartslegende kraakt. Als hij tegen opkomende legende Michael van Gerwen speelt, stort Barney in als hij aan de verliezende hand is.


Hij loopt er maar bij als het slachtoffer, benadrukt dat hij vroeger nergens goed in was en niet met verlies om kan gaan.

Hij loopt er maar bij als het slachtoffer, benadrukt dat hij vroeger nergens goed in was en niet met verlies om kan gaan. Zijn bloedsuikerspiegel is te hoog, het resultaat van veel stress. Het reizen breekt hem op. Hij kan niet te lang met fans rondhangen, omdat hij zich wil concentreren op de wedstrijd. Goed, hij is een tragische sportheld. Maar… wat nog meer? Hij moet toch wel meer zijn dan alleen een depressieve darter?

Er dreigt even een andere wending te komen nadat inbrekers Barney’s vrouw in elkaar hebben geslagen en zij huilend voor de camera haar verhaal doet. Spijtig genoeg kan zij deze traumatische gebeurtenis niet met haar dartpartner delen, die heeft al genoeg aan zijn heeft. Daar valt mijn bek van open. Wel vat het goed samen hoe Barney in deze docu wordt geportretteert. Ik hoop dat hij na zijn roemruchte carrière nog gelukkig met haar kan samenzijn.

Helden Media/Raymond van Barneveld

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.