Unaware Of The Nightmare

Het was alweer even geleden dat ik van Thomas Vanbrabant een mail kreeg met de vraag zijn eerste korte film Bovennatuurlijk nv te recenseren. Een aardig debuut waaruit een talent voor filmmaken en verhalen vertellen sprak. En nu heeft Vanbrabant een tweede film gemaakt: Unaware Of The Nightmare. Geen traditionele kortfilm. In plaats van te werken met acteurs, heeft de jonge filmer gekozen voor een drastisch andere aanpak. Door middel van indrukwekkend getructeerde foto’s ontvouwt zich een fijn ouderwets horrorfilm. Met fijn onverwachte afloop. Hoofdpersoon is Mia. Na een feestje loopt ze terug naar haar appartement. Te laat komt ze erachter dat ze niet alleen in het appartementengebouw is, ze wordt achtervolgd door een mysterieus figuur met een mes.

De keuze om met tot zwartwit bewerkte foto’s te werken werkt erg goed. De gothische, beklemmende sfeer van de plot krijgt zo nadruk. De mysterieuze achtervolger wordt gehuld in nog meer griezeligheid. Het is als het lezen van een ouderwets horrorverhaal, waarvan je hoopt dat het goed zal aflopen. Vanbrabant heeft wat dat betreft echter andere plannen, en weet er nog een verrassende draai aan te geven. Zoals Hitchock ooit over Psycho zei: het is eigenlijk gewoon een zwarte komedie.

Wat de spanning echter niet ten goede komt, is de voice-over. Dit kan natuurlijk persoonlijk zijn, maar de voorleesstem is ongeschikt voor dit verhaal. De actrice zal ongetwijfeld haar best doen, haar stem maakt de film voor mij gewoon niet spannend. Het is een stem die probeert om angst op te roepen, in tegenstelling tot een stem die op zich al angstig maakt. Het zou geholpen kunnen hebben als het door een Engelsetalige actrice was ingesproken. Of een stem die beter bij de sfeer zelf zou passen.


Vanbrabant heeft bewezen het experiment aan te durven.

Ik kan mij niet laten af te vragen of Unaware Of The Nightmare geschikt is voor animatie. Geen dialogen, puur de beelden. Aan de andere kant spelen juist de teksten een niet te onderschatten rol, dus dat zal lastig gaan. Maar volgens mij kan dit met bewegende beelden nog beter worden. Een soort tekenfilm voor volwassenen, zo eentje die perfect kan aansluiten in een horroranthologie.

Vanbrabant heeft bewezen het experiment aan te durven. Helemaal geslaagd zou ik het niet noemen, dat is het risico van experimenteren. Maar de beelden en het verhaal maken veel goed. Ik ben ontzettend benieuwd waar van Vanbrabant de volgende keer mee komt. Schrijven en regisseren kan hij, nu nog een betere (stemmen)cast.

Thomas Vanbrabant/Lisa Lefever en Ina Tinoco.

Unaware Of The Nightmare zal 26 januari worden vertoond op Imagicon in Ede en 28 februari in Nova Cinema in Leuven (België). 11 januari volgt zelfs nog een vertoning op het Dunedin International Filmfestival in Florida.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.