Demolition Man

Zoveel sterren geven de lezers aan deze film.

Demolition Man is nog maar net begonnen als ik heel diep wil zuchten. Met een film waarin Sylvester Stallone de hoofdrol speelt verwacht ik heus geen meesterwerk. Maar deze overdreven cartooneske geweldswereld ziet er zo bespottelijk uit, dat ik mij nu al afvraag of ik het twee uur ga volhouden. En dan doet ook Wesley Snipes mee, die een volstrekt mislukte hyperactieve bad guy moet voorstellen. Het wordt allemaal zo serieus gebracht, zonder een greintje zelfspot. Als agent John Spartan (Stallone) jacht maakt op Simon Phoenix (Snipes), loopt het minder gladjes dan gehoopt. Zowel John als Simon worden voor straf ingevroren. Skip naar bijna veertig jaar later. De maatschappij is nu vredelievend. Geen wapens. Geen vechtpartijen. Geen gescheld. Zelfs geen seks.

Hoe stompzinnig dit ook overkomt, de makers blijven de on-ironische insteek volhouden. Totdat Simon ontsnapt uit zijn ijsgevangenos. Volgens agente Lenina Huxley (Sandra Bullock) is John de enige die hem kan stoppen. Hij moet ontdooit worden. En dan wordt Demolition Man pas echt leuk. Want John is natuurlijk een primitieveling in een wereld waarin de politie terugdeinst voor vuurwapens. Eindelijk durft Demolition Man de ernst te laten voor wat het is en mag er ook gelachen worden.

En ja. Toegegeven. Er zitten gouden vondsten tussen. Een politiemacht die een dappere poging onderneemt om Simon op te pakken. John die gromt om de kleuterregels van de nieuwe wereld. Het hoogtepunt is een briljante verwijzing naar Arnold Schwarzenegger. Het is leuk, het is grappig, het doet je even vergeten hoe achterlijk Demolition Man eigenlijk is. De spierbundel raast als de spreekwoordelijke olifant door de porseleinen kast, Lenina vindt het stiekem wel spannend. Er gebeurt eindelijk eens iets!

De spierbundel raast als de spreekwoordelijke olifant door de porseleinen kast, Lenina vindt het stiekem wel spannend.

Simon… ach ja, de psycho van de film. Ik ben niet echt fan van Snipes, en ik weet niet wat hij zich hier in zijn hoofd heeft gehaald. Hij is bloedirritant, citeert uit films, waant zich de keizer der criminelen en… ja, dat is het wel wat betreft zijn rol. Hij krijgt wel een… ijzige doodscène.

Demolition Man is de film van Stallone. Wat mijn gedachtes over hem ook zijn, hij is in deze titel als een gespierde vis in het water. Hij is de enige die deze rol zou kunnen spelen, in een script vol oneliners als “is it me, or is it cold in here”. Zonder hem zou ik niet eens overwogen hebben deze actiethriller te gaan kijken.

Marco Brambilla/Sylvester Stallone en Wesley Snipes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.