The People vs. Larry Flynt

Zoveel sterren geven de lezers aan deze film.

Ik geloof geen tel dat de personages in The People vs. Larry Flynt accuraat worden weergegeven. Zeker het hoofdpersonage, Larry Flynt, roept vraagtekens bij mij op. Alsof de makers flexibel met zijn levensverhaal zijn omgegaan. Dat blijkt inderdaad zo te zijn, als ik achteraf wat informatie over hem opzoek. Maar dat maakt van deze biopic, gedraaid door Milos Forman, geen slechte film. Integendeel. Forman start in Larrys jeugd, als hij straatarm opgroeit en samen met broertje Jimmy geld probeert te verdienen. Nadat Larry tegen zijn broertje zegt dat hij gewoon eerlijk zijn dollar wil binnenhalen, maakt Forman een sprong naar de toekomst. De gebroeders Flynnt zijn eigenaar van een stripteasebar.

En lijden verlies. Larry vraagt zich af hoe ze meer publiek binnen kunnen slepen. Misschien via advertenties? Dit idee groeit al snel uit tot een volwaardig blad. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Playboy, staan in Larrys Hustler geen nutteloze artikelen over het maken van de perfecte cocktail.

Zijn blad wil tegen alle heilige huisjes trappen. En natuurlijk moet er bloot in. Erg veel bloot. Zo bloot, dat Larry de afschuw van de Christelijke gemeente oproept. En over zich heen gestort krijgt. Hij is in hun ogen de Duivel en wordt zelfs neergeschoten door een onbekende schutter. Dankzij de kogels komt hij in een rolstoel terecht. Dit weerhoudt hem er niet van door te blijven strijden voor zijn blad en de vrijheid van meningsuiting.

Forman is veel meer geïnteresseerd in de strijd die Larry voert.

Wat direct opvalt aan The People vs. Larry Flynt is hoe gelikt Forman de sores van Larry in beeld brengt. Woody Harrelson geeft ons een klootzak om van te houden, Courtney Love is perfect als zijn hyperactieve liefje Althea. Op de juiste, emotionele momenten klinkt dramatische muziek, er wordt nauwelijks wat vertelt over Larrys achtergrond, of waarom hij zich steeds meer als een idioot gedraagt. Forman is veel meer geïnteresseerd in de strijd die Larry voert. Daar gaat het om in deze biopic. Dat, aldus Wikipedia, Althea de vierde vrouw van Larry was, of zijn dochter hem ooit beschuldigde van seksueel misbruik (volgens hem pure laster) zijn randzaken. Ze worden niet eens genoemd.

Ik ben de laatste om te zeggen dat dit niet zou kunnen. Bovendien vind ik de boodschap van deze titel te belangrijk om The People vs. Larry Flynt op die punten te bekritiseren. Het laat ons een belangrijk stuk geschiedenis zien waarin het eerste amandement met hand en tand werd verdedigd. Het heeft gewerkt: Larry is nog steeds een succesvol uitgever van zijn naaktblad.

 

 

Milos Forman/Woody Harrelson en Courtney Love

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.