All You Need Is Love

Zoveel sterren geven de lezers aan deze film

Voor All You Need Is Love is begonnen, komen er trailers van andere films voorbij. Verliefd op Cuba bijvoorbeeld. Al zijn de makers mijn insziens ietwat vroeg: de film is pas volgend jaar te zien. In Februari. Vanaf Valentijnsdag. Goed, de première wordt aangekleed met een Ladies Night, dus kaartjes zullen wel snel gaan. Maar het is verdomme nog geen Kerst. Is het dan toch niet een tikje te vroeg voor dit soort zaken? Gelukkig begint snel de hoofdfilm. In All You Need Is Love worstelt presentator Maarten met een depressie, en besluit hij vlak voor de Kerstspecial Nederland te ontvluchten. Dit zorgt voor de nodige paniek op de redactie. Wie oh wie kan Maarten vervangen?

Tussen de zoektocht door worden andere verhaallijntjes verweven en komt alles samen tijdens de Kerstspecial. All You Need Is Love is dé film waarbij de pennen van de critici wapens worden. Dit kan toch niets anders zijn dan een grote berg zoetsappigheid, bijeengehouden door bekende koppen? Dat was wel mijn eerste gedachte. Het resultaat is echter verrassend.

De regie is in handen van Will Koopman, die het scenario ook gebruikt om minder fijne thema’s aan te stippen. Despressie, racisme, vooroordelen en rouw, om wat te noemen. De meeste verhalen zijn te voorspellen, toch slaagt Koopman erin hier en daar met een twist te komen. Door scheutig te zijn met humor – de redactievergaderingen zijn geniaal – weet de regisseuse ten alle tijden haar publiek te vermaken. Hoe donker het ook kan worden, het blijft een komische, luchtige film.

Koopman houdt de verhalen hier klein en menselijk.

Het wil ook helpen dat het geen BN’ers zijn die plichtmatig komen opdraven. Voor deze Kerstfilm hebben echte acteurs getekend. Frank Lammers, Peter Paul Muller, Annet Malherbe en Fedja van Huêt, om een paar namen te noemen, maken hun opwachting. Of dit hun beste rollen zijn kan worden betwist, ze maken er wél een feestje van. De één verzorgt de komische noot (Muller), de ander weer voor het zware (van Huet), en dan is er nog de ontroering (Lammers). 

Het maakt van All You Need Is Love een andere filmervaring dan het formulewerk van bijvoorbeeld Johan Nijenhuis. Koopman houdt de verhalen hier klein en menselijk. De personages hebben dan niet superveel diepgang, ze hebben diepere bronnen dan de bordkartonnen typetjes die je in andere feestfilms tegenkomt. Het maakt van de spetterende finale een extra groot spektakel. Je gunt het gewoon iedereen dat het goed afloopt. Zelfs als je al weet dat het naar een happy end gaat. Eindelijk heeft Nederland zijn eigen echte Kerstklassieker.

Will Koopman/Fedja van Huêt en Frank Lammers

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.