School of Rock

Zoveel sterren geven de lezers aan deze film

Met Boyhood leverde Richard Linklater één van mijn favoriete films af. Andere titels uit zijn oeuvre had ik nog niet gezien. School of Rock, met in de hoofdrol Jack Black, zou een luchtig tussendoortje moeten zijn. Black is Dewey Finn, een rockfanaat die niets liever doet dan gillende gitaarsolo’s van twintig minuten spelen en stagediven. Zijn bandleden zijn minder enthousiast over zijn passie en beslissen dat hij weg moet. Deweys leven krijgt een onverwachte wending wanneer hij (per ongeluk) als invalleerkracht voor de klas komt te staan. Zijn eerste les: een kater betekent dat je gisteren dronken bent geweest en nu eten nodig hebt. Hij ziet dit “baantje” als uitgelezen kans om geld binnen te krijgen.

Dan ontdekt hij dat de leerlingen ook muziekles te krijgen. En stuk voor stuk begaafde muzikanten zijn. Zeer begaafde muzikanten. Goed, het is klassieke muziek, maar dat kan nog worden gekneed. Tijd voor een geschiedenisles rock en roll.

Black beschouw ik niet als een sterk acteur. Eerder als energieke entertainer die moeiteloos de aandacht naar zich toe weet te trekken. In het begin gaat hij helemaal los op de gitaar en gooit zich daarna in het publiek voor poging tot stagediven (die pijnlijk mislukt). Op die momenten is hij sterk. Maar voor de klas, met de kinderen, tegenover medeacteurs… Ik heb geen problemen met lompe idioterie, toch werkt Blacks schmierende mimiek mij op de zenuwen. Als hij op het podium staat, voor de microfoon, rockend op zijn gitaar, komt hij veel beter tot zijn recht.

Ik heb geen problemen met lompe idioterie, toch werkt Blacks schmierende mimiek mij op de zenuwen.

Nog iemand die haar personage wel erg vet aanzet is Joan Cusack. Zij speelt de stijve Rosalie Mullins, de directrice van de school. Ik vind haar best een aardige actrice, tegenover Black komt ze neurotisch en spastisch over. Eigenlijk is er maar één iemand in School of Rock die een nog te pruimen optreden neerzet: Sarah Silverman als bazige vriendin. Uiteraard heeft zij de minste schermtijd.

Linklater concentreert zich op het maken van zwierige concertbeelden en lijkt de film zelf een beetje te laten voor wat het is. In tegenstelling tot Boyhood vertelt School of Rock niets nieuws. Ik verwachtte onpretentieus vermaak, ik heb het idee alsof de regisseur op de automatische piloot staat. Dit is een komedie waarin echt nauwelijks wat gebeurt, en op de muziek na niet zó boeiend is.

 

 

 

 

 

 

 

Richard Linklater/Jack Black en Joan Cusack

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.