The Untouchables

Zoveel sterren geven de lezers aan deze film

Je zou The Untouchables de film van Robert de Niro noemen. Hij speelt de rol van Al Capone en doet er alles aan om in de huid van de gangster te kruipen. Zo zou hij de kledingmaker van Capone hebben opgezocht en gevraagd om dezelfde soort kleren voor hem te maken. Tot aan het ondergoed. Als Brian de Palma in het begin van de film op de Niro inzoomt, vult de acteur de camera met zijn aanwezigheid. Hij is de onaantastbare. Toch? Nee dus. The Untouchables gaat wel over Al Capone, het gaat ook over een groep vierlingen die de strijd met hem aangaan. Kevin Costner is Eliot Ness, een agent die de illegale distributie van alcohol wil bestrijden. Hij wil het probleem bij de wortel aanpakken. En die wortel is Capone.

Hij krijgt hulp van Oscar Wallace (Charles Martin Smith), George Stone (Andy Garcia) en Jim Malone (Sean Connery). Costner moet zich dus niet alleen staande houden tegenover de Niro, hij wordt omringd door klasseacteurs. Verrassend genoeg laat hij zich niet wegspelen. Hij speelt de enige soort rol waar hij goed in is, namelijk die van de goedzak. Ik acht de kans groot dat Costner daarom wel oprecht overkomt. En eens niet zijn ego wil laten strelen.

Maar een film van de Palma, dat gaat natuurlijk niet om louter acteerprestaties. Met hem in de regiestoel kan je rekenen op een visuele traktatie. De schietscène op het treinstation bijvoorbeeld is weergaloos. de Palma gebruikt verschillende elementen – reizend publiek, een kinderwagen – om de spanning vanaf het eerste moment op te schroeven. Je hoopt dat dit goed afloopt. Vooral met die kinderwagen. Wanneer de eerste kogel is afgevuurd maakt het bijna niet uit dat er onschuldige slachtoffers vallen. Zolang de baby maar ongedeerd blijft! Intussen vloeit het bloed en moet Elliot zijn best om zich zelf staande te houden.

Costner stijgt van zichzelf nauwelijks boven de intense vertolking van de Niro uit.

Ook belangrijk in een film van de Palma is bloederig geweld. Of Al Capone nou iemand met een honkbalknuppel de hersens inslaat (serieus, waar komt dat vandaan…?), of iemand wordt volgepompt met kogels, het geweld is explosief. Bij vlagen doet het denken aan Scarface – nog zo’n klassieker van de regisseur.

Ondanks de handelsmerken van de Palma, is The Untouchables echt op zijn sterkst als Costner en de Niro een scène delen. Costner stijgt van zichzelf nauwelijks boven de intense vertolking van de Niro uit. Maar als hij tegenover de ster staat weet hij wel op zijn energie mee te liften. Spijtig dat de Niro relatief weinig schermtijd heeft.

Brian de Palma/Kevin Costner en Robert de Niro

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.