Waterworld

Zoveel sterren geven de lezers aan deze titel

Waterworld is een filmcuriosum die bekend staat als één van de beroerdste blockbusters ooit. We volgen Marine, de immer stoïcijnse Kevin Costner. Marine is geboren met kieuwen achter zijn oren, zodat hij onder water kan ademhalen. De wereld is onder water geraakt en hij probeert zo goed mogelijk te overleven.  In een dorp komt hij terecht in een vurig conflict tussen de dorpelingen en de Smokers, geleid door Deacon. Hij weet dankzij de hulp van Helena en Enola te ontsnappen, maar zit dan wel met ze opgescheept. Helena wil naar Dryland, het enige nog droge stuk land op de wereld. Haar stiefdochter Enola heeft een tatoeage op haar rug, wat de kaart naar dit paradijs zou moeten zijn.

Het grootste gebrek van Waterworld is dat er wel potentie in zit, maar de mogelijkheden onuitgewerkt blijven. Het script is, als ik IMDB mag geloven, 36 keer herschreven, door maar liefst zes verschillende schrijvers (onder andere Joss Whedon). En regisseur Kevin Reynolds werd na ruzie door Kevin Costner ontslagen. Probeer dan nog maar eens een strak, helder verhaal te vertellen.

Hoe rommeliger de film, hoe meer de details mij gaan opvallen. De wereld is onder water gelopen en alle (levens)goederen zijn verzopen. Toch rookt Deacon sigaretten. Geen shags, maar sigaretten zoals je ze vindt in een pakje. En aarde als ruilmiddel…? Serieus? Als Helena naar de bodem kan duiken en aarde van de zandbodem kan laten drogen, dan kan iedereen dit toch?

Hij denkt dat hij de volgende actieheld is, Costner heeft het charisma van een goudvis.

In andere besprekingen zijn al vergelijkingen gemaakt met Mad Max. Ik zie die gelijkenissen ook. Zo spreekt de grote bad guy van het verhaal zijn mensen toe als Immortan Joe doet in Mad Max: Road Fury. En de aanval op het dorp lijkt wel heel erg op de beginscènes van Mad Max 2. Dit is meer dan neigen naar een andere titel, dit is schaamteloos kopiëren. Alsof de makers een kindvriendelijke versie wilde maken. Maar ja, Costner is geen Mel Gibson. Hij denkt dat hij de volgende actieheld is, Costner heeft het charisma van een goudvis. Zijn gezichtsuitdrukking kent twee standen: chagrijnig of verveeld. De scène waarin Enola beschrijft wat voor legendarisch figuur hij is, is hilarisch. Costner een supervechter?

Ik zie Waterworld, puur beschouwd in toon, als een actiefilm voor een jongerenpubliek. Middelbare school, zo’n beetje die leeftijd. Voor hun zijn die explosies nog wel leuk. Ikzelf vond het vooral erg saai en eentonig. De grootste prestatie van Waterworld is dat er eigenlijk niet zoveel gebeurt. Ja, er wordt geschoten, gezwommen, boten exploderen. Maar verder? Ik weet nog steeds niets over Marine, of waar Enola nou precies vandaan komt. Deze film duurt ruim twee uur, maar weigert antwoorden te geven op dit soort vragen.

Kevin Reynolds/Kevin Costner en Jeanne Tripplehorn

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.