The Ballad of Buster Scruggs

Zoveel sterren geven de lezers aan deze film.

Waarom een (mini)serie maken als je ook gewoon de afleveringen kan samensmeden voor een antologie? Dat is precies wat Joel en Ethan Coen hebben gedaan met The Ballad of Buster Scruggs. Ze schreven en regisseerden zes Western avonturen die helemaal niets met elkaar te maken hebben. Op het genre na dan. Voor de hoofdrollen draven niet de minste namen op: James Franco, Liam Neeson, Zoe Kazan, Tom Waits en vele anderen mogen hun kunsten vertonen. De reeks opent met het titelpersonage. Buster Scruggs is een revolverheld die ook nog eens goed gitaar kan spelen. Op zijn paard. Hij bezoekt een kroegje, krijgt ruzie en blijkt dan sneller te kunnen schieten dan Lucky Luke.

Zoals het gaat in het universum van de Coens is Busters’ geluk van korte duur en komt hij zijn gelijke tegen. In een hilarisch shot zien we hoe Buster de kogel heeft opgevangen, om als een engel naar de hemel op te stijgen. Dit onnozele, op zichzelf staande verhaal vertelt de kijker alles wat ie moet weten. Deze zes verhaaltjes gaan het publiek niet behagen, dragen geen belangrijke boodschap, noch geven ze een eigenzinnige draai aan het genre. De Coens willen gewoon lol hebben.

Dit betekent natuurlijk niet dat alle delen zo lollig zijn. Integendeel. Want het genre zelf is toch ook niet lollig? En dus worden de personages in de rug geschoten, gescalpeerd, opgehangen en wordt een hondje doodgeschoten omdat zijn geblaf op de zenuwen werkt. Evenmin moeten de indianenaanvallen worden vergeten. De goudzoeker die op een goudader stuit. De spoorlegger die een eenvoudige boerenvrouw ten huwelijk vraagt. Goed, er gebeuren dus ook leuke dingen, toch weet je het nooit met de Coens. Altijd is er het gevoel dat onheil aan de poort rammelt.

De Coens geven ons een kijkje in het leven van Westernpersonages.

Elk deel wordt ingeleid door een pagina uit een boek. Als de episode is afgesloten, worden de laatste regels van het verhaal nog even in beeld gehouden. Dit zou als een leuk trucje beschouwd kunnen worden, ware het niet dat de regels erg sterk zijn. Alsof de Coens zich baseren op authentiek bronmateriaal. Of het verhaal goed of slecht afloopt (afhangend van je eigen belevenis) maakt niet uit, die laatste regels zijn de perfecte afsluiters.

De Coens geven ons een kijkje in het leven van Westernpersonages. En gebruiken humor, tragiek en geweld om het Wilde Westen tot leven te wekken. The Ballad of Buster Scruggs vormt geen hoogtepunt in het oeuvre van de broers, wel laat het hun liefde voor verhalenvertellen zien.

Joel & Ethan Coen/Tim Blake Nelson e.v.a.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.