Tremors


Tremors kon zomaar door Stephen King 
zijn geschreven. Een stoffig woestijndorpje (Perfection) wordt opgeschrikt door reusachtige wormen. Dat is, uiteraard, nogal schrikken voor de dorpsbewoners. Ze willen vluchten, helaas worden alle vluchtroutes systematisch door de wormmonsters afgesloten. Wat nu? Regisseur Ron Underwood laat wel wat gruwelijkheden zien, hij is meer geïnteresseerd in de karakteristieke humor van zijn film. Zo ziet de eigenaar van een winkel de schepsels als ultieme toeristentrek. Een schietgraag echtpaar beschouwt de komst van de wormen als de perfecte kans om hun wapenarsenaal uit te proberen. Voor seismologe Rhonda vormen de wormen dé wetenschappelijke ontdekking van de eeuw.

Hoofdpersonages Earl en Valentine willen vooral Perfection verlaten en elders een toekomst opbouwen. Zij zijn de eerste die de monsterwormen ontdekken.

Verwacht trouwens geen gladgestreken, computergegenereerde effecten, maar poppen die zich krijsend een weg naar de grondoppervlakte breken. Hoewel ze (over)duidelijk nep zijn, kan ik niet ontkennen dat ze knap in het decor zijn verwerkt. Ze jagen soms zowaar angst aan, al zijn ze wel erg makkelijk te bestrijden. Het doet nog het meest denken aan een goedkope B-horror, al neemt Tremors zichzelf totaal niet serieus. Dit zou een prachtige pastische of parodie kunnen opleveren, dat is Tremors niet. Eerder een opeenvolging van melige scènes (poolstokverspringen door de woestijn… lachen…) met als rode lijn de dreiging van de monsterwormen.

Als King dit verhaal echt had gepend zou Tremors veel scherper zijn.

Ik vind het echt een gemiste kans dat er geen verdere informatie over die wormen wordt gegeven. Er worden wat ideeën geopperd, maar dat blijft bij oppervlakkige en vage theorieën die geen steek houden. Hoe oud zijn deze krengen? Hoezo laten ze zich nu pas zien? Zijn er meer van ze? De makers lijken het ook niet te weten, en doen naar mijn gevoel maar wat. Oh, ze hebben geen ogen maar voelen wel vibraties van boven de grond. Hé, ze leren snel! Kijk, je kan ze makkelijk afleiden! De wormen zijn zo erg ongrijpbaar.

Als King dit verhaal echt had gepend zou Tremors veel scherper zijn. Donkerder. Inclusief een apocalyptisch invalshoek om zo een huiveringwekkend eindbeeld neer te zetten. Dat is niet de insteek van de makers. Underwood wil gewoon een leuk filmpje maken. Horror combineren met markante humor. Tussen de slachtpartijen door vindt hij nog ruimte voor suikerzoete romantiek, en voorziet zijn horrorkomedie van een slappe ontknoping. Tremors geniet inmiddels een cultstatus met vier vervolgen (elk deel is lauwer ontvangst) plus een serie. Ik kan begrijpen dat kijkers dit een leuke titel vinden, mijn ding is het niet.

Ron Underwood/Kevin Bacon en Fred Ward

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.