Mortdecai

Mortdecai wordt door critici beschouwd als een mindere film uit Johnny Depps oeuvre. En dan druk ik mij nog zachtjes uit. Is het de absurde humor? De snor van Depp? Dat Mortdecai zich qua stijl en toon lijkt te willen richten op een jong publiek, maar er tegelijkertijd seksueel getinte grappen worden gemaakt? Toegegeven, het is even slikken zodra Depps voice-over klinkt. Een aanstellerig stemmetje dat de hele film door doorkletst. Hij is Charlie Mortdecai, een gentleman en kunsthandelaar, getrouwd met Johanna. Martland, een politieagent, betrekt Mortdecai bij de zaak van een vermoorde restaurateur en een verdwenen schilderij. Een schilderij die Mortdecai (als hij het doek in handen krijgt) uit de schulden kan redden. Alleen, hij denkt er niet aan zijn handen vuil te maken.

Dat laat hij liever over aan zijn hulpje, de onbehouwen en betrouwbare Jock. Mortdecais narcistische en egoïstische persoon vormt het hart van de film en is de bron van diens atypische humor. Best lastig als hij de hoofdrol speelt, toch levert het komische momenten op.

Wat ook vermeld moet worden is Mortdecais obsessie met zijn gloednieuwe snor. Hij is er ontzettend trots op, zijn omgeving reageert lauwer. Johanna verbiedt elke intimiteit zolang dat verschrikkelijke geval op zijn bovenlip groeit. Die snor zou een zijspoortje kunnen vormen, een ongemakkelijke grap kunnen zijn van de makers. Maar zij zijn net zo gebobsedeerd als Mortdecai zelf.

Wat ook vermeld moet worden is Mortdecais obsessie met zijn gloednieuwe snor.

Terwijl de zelfingenomen kunsthandelaar zijn best doet de plot te ontpluizen (iets met nationale veiligheid), groeit zijn obsessie met zijn snor sneller dan de snor zelf. Dat hij Jock eens per ongeluk neerknalt of op het punt staat gemarteld te worden boeit hem niet. De snor is hem heilig. Ieder mannelijk lid van de Mortdecaifamilie had een snor, raast hij tegen Johanna. Dus moet en zal hij die snor van hem behouden. Ik verwacht dat Depp dat geval echt heeft laten groeien, helemaal zeker weten doe ik het niet. Het zou net zo goed een plaksnor kunnen zijn.

Mortdecai doet vreselijk zijn best om een eigenzinnige komedie te zijn waarin eigenlijk helemaal niets gebeurt. Op zich is dat niet erg (ik kan nog steeds hartelijk lachen om Dumb & Dumber), maar deze film is niet sterk genoeg om te blijven hangen. Ik blijf erbij dat de negatieve kritieken doorslaan, Depp was véél slechter in The Tourist. In Mortdecai komt hij tenminste nog geïnspireerd over. Misschien dat dat toch met de snor te maken heeft.

David Koepp/Johnny Depp en Paul Bettany

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.