D’Ardennen

Sinds The Broken Circle Breakdown beschouw ik de Vlaamse Veerle Baetens als één van de betere actrices. In D’Ardennen speelt ze de rol van Sylvie, de vriendin van crimineel Kenny. Hij en zijn broer Dave trachten in het begin van dit drama te vluchten na een mislukte overval, helaas gaat dit niet helemaal als gepland. Kenny gaat zitten voor de misdaad, Dave gaat vrijuit. Samen met Sylvie bouwt hij een nieuw leven op. Zonder medeweten van Kenny. Dat wordt nog leuk als hij na vier jaar uit de gevangenis komt. Alleen, noch hij, noch de kijker zijn in het begin op de hoogte van Dave en Sylvies affaire. Eerst wil debuterend regisseur Robin Pront zich op de personages richten, hun wel en wee verkennen.

Dit betekent: een knusse familiereünie in het huis van Kenny en Dave, een bezoekje aan de AA door Sylvie, en meer van dergelijke personage-exploraties. Met wie hebben wij te maken, wie zijn die figuren die door Pront en acteur Jeroen Perceval zijn bedacht?

Kenny is een ongeleid projectiel, een stuiterbal die er niet voor terugdeinst rake klappen uit te delen. Dave is de braverik en irriteert zich zoetjesaan aan het gedrag van zijn broer. Dat houdt wel de spanning in de scènes. Maar ik heb meer nodig dan hun verstoorde relatie. Waar gaat het naartoe? Waar gaat D’Ardennen over? Dan doel ik niet op de onderliggende thema’s, maar op het verhaal, het is mij onduidelijk welke kant Pront op wil met zijn debuut. Tot het grote nieuws van Sylvie en Dave aan de kijker wordt bekendgemaakt. Zo. Nu staan de verhoudingen op scherp. Hoe zal Kenny op dit heuglijke nieuws reageren?

Dit kan nog maar één kant op: naar de verdoemenis.

Na de eerste helft stuurt Pront de twee broers diep de bossen in. Koude, besneeuwde bossen waar, als het misgaat, niemand een kant op kan. De stroeve relatie tussen de broers wordt er niet beter op. En dingen escaleren als Kenny zijn zelfbeheersing verliest. Dave probeert de misstanden nog recht te trekken, zijn broer heeft hem bij zijn kloten. Dit kan nog maar één kant op: naar de verdoemenis. Dat is precies waar Pront de broers wil hebben.

D’Ardennen haalt niet het niveau van The Broken Circle Breakdown, het deelt wel een goeie slag uit. Pronts eersteling is een broedertwist met een gruwelijke apotheose. Baetens’ rol als Sylvie is niet zo heel erg groot, haar aanwezigheid maakt indruk. Net als Kevin Janssens trouwens, die de rol van Kenny speelt. Het duurt even voor ik weer weet waar ik zijn gezicht van ken: hij speelt de ultieme machocreep in het meesterlijke Revenge. Als ik niet beter wist zou ik zeggen dat Janssens geknipt is voor dit soort rollen.

Robin Pront/Kevin Janssens en Veerle Baetens

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.