A Star Is Born

En ja hoor, we hebben er weer één. A Star Is Born mag zich in het rijtje filmhypes van 2018 scharen. Een filmhype met aan het roer Bradley Cooper, die zelf ook een hoofdrol speelt. Hij staat tegenover… Lady Gaga. Laat dit even tot je doordringen: dit is een titel met Oscarpotentie (aldus de gevestigde critici) en de grootste popdiva van dit moment heeft een hoofdrol. De zangeres die een vleesjurk droeg. Die bekend is van haar freaky videoclips. Lady Gaga speelt een belangrijke rol in een titel die wel eens wat gouden beeldjes zou kunnen kapen. De grootste verrassing? Ze is nog goed ook. Net als Cooper. Het verhaal is simpel: alcoholistische megazanger Jackson Maine ontmoet de verlegen Ally, ontdekt haar talenten, en moedigt haar aan het grote podium te pakken.

Terwijl zij doorbreekt zakt hij verder weg in een waas van drank en drugs. A Star Is Born zal geenszins de originaliteitsprijs winnen (dit is de vierde filmversie van een script uit de jaren dertig), maar zo recht-toe-recht-aan de plot is, zo sterk is de uitwerking.

Bradley Cooper levert het opvallendste en beste resultaat uit zijn carrière tot nu toe, door zowel voor als achter de camera te opereren. Speelt hij normaal gesproken de vrolijke of naïeve jongen, hij weet Jacksons imago van dronkenlap zeer aannemelijk te maken. Zijn lange haren, baardje en ogen met peilende, gepijnigde blik helpen hieraan mee. En zodra de eerste klanken zijn mond verlaten zit ik stomverbaasd te luisteren. Is dat echt Cooper die zingt? De acteur die beroemd werd met (romantische) komedies perst er nu hoge, hese noten uit. Gedurende zijn rol blijft hij praten met die lage, grommende stem, wat Jacksons beschonken persoonlijkheid versterkt.

De acteur die beroemd werd met (romantische) komedies perst er nu hoge, hese noten uit.

Lady Gaga bewijst juist naast zangeres ook een ijzersterke actrice te zijn. Ik verwachtte nooit dat ze geloofwaardig een kwetsbaar personage zou kunnen spelen. Man, zat ik er flink naast. Ze is wel iets te dramatisch, maar zonder makeup en vleesjurk is ze ineens een klein meisje. Ironisch genoeg zijn de scènes waarin ze voor popster mag spelen de zwaktes momenten. Dan schemert toch Lady Gaga weer door en kan ik met moeite het popicoon onderscheiden van de actrice.

A Star Is Born is op zijn allerbest wanneer de twee personages tegenover elkaar staan. Tussen hen in hangt een onzichtbare magneet die ze bij elkaar houdt. Het is geen makkelijke relatie. De eeuwig enigmatische Jack geeft zich mondjesmaat prijs, Ally wil zijn zorgvuldig opgebouwde bubbel doorprikken. Hoe meer ze in zijn leven komt, hoe duidelijker zijn littekens worden. De mooiste scène is wanneer hij voor de eerste keer breekt en Ally in tranen om vergeving vraagt voor zijn onbehouwen, onberekenbare gedrag. Het is allemaal zo oud als de weg naar Rome, Cooper heeft de weg wel op overtuigende wijze betegeld. Met deze titel kan hij wel eens beginnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn filmloopbaan.

Bradley Cooper/Bradley Cooper en Lady Gaga

2 gedachten over “A Star Is Born

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.