Tangerine

Een film in zijn geheel opgenomen met Iphones. Kan dat? Sean Baker bewijst van wel en heeft er drie gebruikt om Tangerine draaien. Nog meer dan met een handheldcamera krijgt dit bijzondere debuut een ongepolijst uiterlijk. Prostituee Sin-Dee is nog maar net vrijgelaten uit de gevangenis. In de eerste scène vertelt beste vriendin Alexandra dat Sin-Dees pooierliefje Chester is vreemdgegaan. Sin-Dee ontvlamt in razernij en zweert wraak. Ze holt de zonovergoten straten van California op, op zoek naar Chester en zijn minnares. Over diezelfde straten rijdt Razmik met zijn taxi, op zoek naar transgender prostituees, terwijl zijn vrouw en dochter thuis zitten.

De grote kracht van deze titel zit hem in de vurige dialogen tussen Alexandra en Sin-Dee. De scheldpartijen over en weer zijn een pingpongspel waarbij het balletje snel over de tafel wordt geketst, en de twee hoofdpersonages bepalen nadrukkelijk het filmritme. Het is niet zo dat zij steeds keurig binnen beeld blijven, in een vastomkaderd frame zitten. Het lijkt of Baker zijn actrices net een tel achterloopt. Alsof hij niet zijn hoofdrolspeelsters regisseert, maar zij bepalen het verloop van de plot.

Deze filmstijl geeft Tangerine een haastig, gejaagd karakter. En dat is fijn. Op die manier dendert het verhaal voort. Welke zijwegen er ook worden genomen, er is geen moment dat Tangerine inzakt, dat het tempo vertraagt. Zelfs als we eventjes kennismaken met Razmiks familie voelt het of de camera ongeduldig afwacht tot er weer een sterke dynamiek ontstaat. Als de straten met hun eigen tippelaars weer in beeld komen komt de film weer tot leven.

Op et eerste gezicht zal Baker geen originaliteitsprijs winnen wat betreft verhaal, tot hij met wat slimme bochten in het scenario komt. De minnares en Sin-Dee blijken zowaar met elkaar door één deur te kunnen. En Razmik blijkt een sterke voorkeur voor prostituees met aanhang te hebben. Alleen de scène waarin alle personages samenkomen voelt ietwat geforceerd. Baker durft zijn eersteling echter van een onaf slot te voorzien. De schoonheidsfouten zijn eerder minieme smetjes. Tangerine is een titel waarin persoonlijkheid, dialogen, plot en stijl samenkomen.

Tangerine is een titel waarin persoonlijkheid, dialogen, plot en stijl samenkomen.

Ik wil nog een speciale vermelding maken van Mya Taylor, die de rol van Alexandra vertolkt. Zij won geheel terecht prijzen voor deze rol en het is te hopen dat ze bewonderd kan worden in toekomstige producties. Naar het schijnt bedacht zij het wraakverhaal tegen Chester en was zij bovendien al voor de opnames zeer goed bevriend met Kitana Kiki Rodriguez, die de temperamentvolle Sin-Dee speelt. Ook haar hoop ik nog eens in een film te mogen aanschouwen.

Sean Baker/Mya Taylor en Kitana Kiki Rodriguez

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.