The Naked Gun: From the Files of Police Squad!

Het is even slikken als The Naked Gun: From the Files of Police Squad! begint. Niet vanwege de flauwe en heerlijk stompzinnige humor (dat wordt trouwens alleen maar erger) maar omdat O.J. Simpson de rol van tragische agent Nordberg speelt. Inderdaad, footballspeler O.J. Simpson, die zes jaar later veroordeelt zou worden voor moord op zijn vrouw en haar minnares. Gelukkig is zijn rol niet zo groot en maken we spoedig kennis met de echte held van het verhaal: Frank Drebin, gespeeld door Leslie Nielsen. Hij is de partner van Nordberg en wil koste wat kost weten wie achter zijn aanslag zit. Daarnaast krijgt hij een speciale taak toegewezen. De koninging van Engeland, Elizabeth II, komt naar Amerika, en zij moet beschermd worden.

Wie kan dat beter dan Frank? Op zich iedereen behálve Frank. Hij laat standaard een spoor van vernieling achter en lost zaken eerder toevallig op dan door goed speurwerk. Maar hé, de komedie moet ergens vandaan komen.

Voor de makers, Jerry en David Zucker, en Jim Abrahams, is de film boven alles een excuus voor onderbroekenlol. En het trio duwt hun lol soms zo over de grens van het absurde dat het ofwel smakeloos flauw wordt, ofwel sterk op de lachspieren werkt. Hoewel er van alles uit de kast wordt gehaald voor de lach, is de onnavolgbare Nielsen de spil van de humor. Wat de makers ook verzinnen, de grijsharige acteur gaat erin mee. Met een stalen gezicht. Dat levert een paar hoogtepunten op, maar ook wat dode momenten.

De humor is veel leuker als het willekeurig is.

Je hebt hoe dan ook een plot nodig, hoe dun die ook moge zijn. Ironisch genoeg zit dat plot de film in de weg. De humor is veel leuker als het willekeurig is. Als het meer plotgericht, hoe meer gekunsteld de grap overkomt over. Frank die tijdens het honkbalspel alle spelers fouilleert, bijvoorbeeld. Of “vermomt” als operazanger het Amerikaanse volkslied verkracht. Misschien grappig voor andere kijkers, voor mij slaat het de plank mis. Geef mij dan maar de scène waarin Jane Spencer drie jaar oud Chinees eten uit Franks koelkast haalt. Of zijn tactloze ziekenhuisbezoek aan de zwaargewonde Nordberg.

The Naked Gun was eerst een serie waarvan de makers zes afleveringen maakten. Nielsen speelden in die afleveringen eveneens de rol van Frank Drebin. Bovendien hadden de makers al een hit gescoord met Airplane!, waarin Nielsen eveneens de hoofdrol speelt en met uitgestreken gelaat rondloopt. The Naked Gun volgt min of meer dezelfde formule. Met The Naked Gun is die formule nog niet uitgewerkt, al zou het per film steeds slapper worden.

Jerry Zucker & David Zucker & Jim Abrahams/Leslie Nielsen en Priscilla Presley

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.