Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back

Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back bewijst het: als George Lucas niet in de regiestoel zit en zich niet bemoeit met het script, kan dit een mooi filmresultaat opleveren. Na de gebeurtenissen van de originele eerste Star Wars hebben Leia, Luke en Han Solo zich verstopt op ijsplaneet Hoth. Al snel worden ze opgespoord door de bezeten Darth Vader. Luke haast zich naar een moeraswereld waar hij trainingen volgt bij Jedimeester Yoda (een pop in plaats van CGI), Leia en Han Solo proberen wanhopig te ontkomen aan de zwaar ademende ruimteschurk. Al in het begin van deze titel vallen wat dingen op. Zo is de stijl van filmen anders. Vergeleken met de eerdere afleveringen in de reeks is het camerawerk levendiger.

Lucas is fan van statische beelden, regisseur Irvin Kershner wisselt het af met uit de losse pols geschoten camerawerk. Het resultaat: een Star Wars met meer dynamiek.

Een ander belangrijk verschil is het script, ditmaal medegeschreven door Lawrence Kasdan. Geen verhandelingen en dialogen meer om het verhaal uit te leggen. Het is nu gericht op de personages en hun verhoudingen. Mooi voorbeeld is als Luke hersteld is van een aanval, en Han Solo en Leia bij zijn bed staan. De broeierige spanning tussen laatstgenoemden is voelbaar. Leia moet helemaal niets van de bijdehante macho hebben. Terwijl Han Solo een brutale versierpoging doet, zoent Leia Luke vol op de mond. Puur om Han Solo te pesten. Er zit geen typische Lucasactie in deze scène, noch worden de woorden gebruikt om uit te leggen wat er gebeurt. Het plot wordt ook niet vooruit geholpen. De film wordt puur op pauze gezet om het publiek een kijkje te geven in een complexe driehoeksverhouding. Zoiets zou ondenkbaar zijn in de eerdere films.

De makers weten dit vervolg een donkere sfeer mee te geven die zeker tot zijn recht komt bij het duel tussen Darth Vader en Luke. Kershner en Kasdan deinzen er niet voor terug Luke naar het randje van de afgrond te duwen. Precies om die reden is het de eerste keer dat ik zo’n lichtzwaardgevecht echt spannend vind. Dit zou nog wel eens slecht kunnen aflopen voor Luke. Is het dan toch het kwaad dat zal overwinnen? Het is dan weer Lucas’ verdienste geweest het verhaal met een cruciale plotwending een emotionele uppercut te geven.

de trailer is ingesproken door harrison ford

Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back is dankzij deze radicaal andere aanpak een sterkere en volwassenere titel dan het eerste deel. Het is geworden wat Lucas al voor ogen had: een sciencefictionactiefilm voor de grote mensen. Ik kan niet zeggen dat ik nu een groot fan van de serie ben, hier openbaart zich wel de kwaliteit van de reeks en komt de epiek nu echt tot leven.

Irvin Kershner/Mark Hamill en Harrison Ford

Een gedachte over “Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.