Ghostbusters (2016)

Normaliter geef ik gewoon mijn mening over een film, ondersteund met argumenten en een analyse. Geen overtollige achtergrondinformatie, dat bewaar ik wel voor het weetzinnetje. In het geval van de remake van de remake van Ghostbusters kom ik hier echter niet onderuit, omdat informatie over het maakproces onlosmakelijk met deze titel is verbonden. Destijds gilden (mannelijke) fans dat hun jeugd door deze remake verwoest was. De storm in het glas is gaan liggen, de gevolgen zijn desondanks opvallend: puur om te pesten werd de trailer van deze Ghostbusters naar beneden gestemd op YouTube en werden cast en crew aangevallen op social media.

Ik kom zo terug op dat punt, eerst de film zelf. Erin Gilbert en Abby Yates zijn werkzaam als paranormale onderzoekers die stuiten op merkwaardige verschijningen in de stad. Ze krijgen hulp van Jillian Holtzmann en Patty Tolan en komen erachter dat er een spookachtig kwaad heerst in New York.

De vrouwelijke cast, bestaande uit Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon en Leslie Jones, is goed en erg grappig. De grappen zijn leuk gevonden en lijken door de personages soepel uit de mouwen te worden geschud. Ook Chris Hemsworth als de aandoenlijk domme Kevin mag een paar absurde dijenkletsers uitdelen. De effecten hebben dezelfde kinderlijke toon van het origineel, waardoor deze Ghostbusters de cartooneske stijl blijft handhaven. Niet alles is even raak en er zijn flauwe scènes, over het geheel heb ik mij zeer vermaakt met deze remake.

Toch ben ik in de minderheid als het gaat om een positieve stem. Na even wat speuren op internet kwam ik een stuk tegen waarin wordt ingegaan op de controverse omtrent deze Ghostbusters. Wat blijkt: net als andere klassieke filmreeksen heeft Ghostbusters een loyale fanbase. Eentje die na de eerste twee delen halsuitreikend uitkeek naar het derde deel. Die er nooit kwam. Bill Murray wilde niet meewerken, en gezien hij een niet onbelangrijk personage vertolkte, zorgde dit voor strubbelingen. Want een derde deel, of een eventuele herstart, dat was gewoon een plan om nog meer geld te verdienen aan de serie. Aldus Murray.

de site van de film is in 2017 alweer van het net afgehaald

En toen plaatste James Rolfe (één van mijn favoriete YouTubers) zijn infameuze “recensie”, waarin hij uitgebreid vertelde over waarom, gebaseerd op de eerste trailer, hij de film nooit zou gaan zien. Het balletje is vervolgens gaan rollen. Heel erg hard gaan rollen. De eerste trailer (die kennelijk niemand leuk vond) kreeg een historisch aantal duimpjes omlaag op YouTube, via social media werden misselijkmakende “grappen” gemaakt en kregen de makers van de remake bakken met kritiek over zich heen. Na uitkomst bleken de meningen sterk verdeeld: van best een leuke titel tot de slechtste film van het jaar. Als je dat laatste als recensent trouwens neerpent heb je duidelijk niet genoeg films gezien.

Het kan niet ontkend worden dat deze Ghostbusters heeft bewezen dat fans een erg sterke stem hebben in het digitale tijdperk. En niet bang zijn die stem te laten gelden. Dit neemt niet weg dat ik dit toch een vermakelijke film vind.

Paul Feig/Kristen Wiig en Melissa McCarthy

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.