My Own Private Idaho

Gus van Sant liet zich voor My Own Private Idaho inspireren op het toneelstuk Henry IV van William Shakespeare en castte River Phoenix en Keanu Reeves in de hoofdrollen. In het kader van een retrospectief van Van Sants werk werd deze film vertoond in Lab111. Een prima keuze om mijn Cinevillepas voor te gebruiken. Het is drukker dan ik verwachtte, ook als de film is begonnen blijven toeschouwers binnenkomen. En er is nog iets: de film heeft geen ondertitels. Met het oog op de gedragen dialogen vereist het enige inspanning om het verhaal te volgen. 

My Own Private Idaho volgt de belevenissen van twee jonge mannenprostituees, Mike Waters en Scott Favor. Ze maken deel uit van de bende van Bob Pigeon, een charismatische zwerver die denkt dat hij God zelf is. Als bonus behoort ook bassist Flea tot het kleurrijke gezelschap en komt de altijd markante Udo Kier voorbij als Hans.

Ik kom er al snel achter dat van Sant zich puur door de personages laat leiden. Mike is geobsedeerd met het vinden van zijn biologische moeder en leidt aan narcolepsie. Op de meest ongelegen momenten, als de stress hem te veel wordt, valt hij letterlijk in slaap. Frank, zijn beste vriend, nadert zijn eenentwintigste verjaardag en zal dan het bedrijf van zijn vader moeten leiden. Niet echt een taak waar hij vreugdevol naar uitkijkt. Frank en Scott reizen af door het land, ontmoeten verschillende mensen en proberen zich zo goed mogelijk te redden.

De plotpad brengt het publiek naar afgelegen wegen, morsige motelkamers, een afgelegen boerderij en Scotts vader, die een onaangename verrassing voor zijn zoon heeft. Van Sant wil ons geen standaardverhaal vertellen, maar met wonderlijke beelden een heel eigen sfeer en wereld oproepen. Er vallen huizen uit de lucht, Scott heeft dromen over zijn biologische moeder, en tussen hem en Frank heerst een sluimerende seksuele spanning. De film heeft iets weg van een droom waarvan de dromers zelf niet goed weten hoe die zal aflopen.

van sant bood de rol van bob in eerste instantie aan aan dennis hopper

My Own Private Idaho is een verzameling gedenkwaardige scènes die kwetsbaar en humoristisch zijn. Het triootje tussen Mike, Scott en Hans is fantastisch. Om de film nog een emotionele injectie te geven, herschreef Phoenix de kampvuurscène waarin Scott zijn liefde aan Frank opbiecht. De film heeft wel een navelstaarderig karakter en lang niet alles vond ik even interessant, de beelden en acteurs weten er een bijzondere ervaring van te maken.

Gus Van Sant/Keanu Reeves en River Phoenix

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.