Poldark

Geschreven door Ada Siebelink

Poldark draait om legerkapitein Ross Poldark die aan het eind van de 18e eeuw terugkeert van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog naar het in Zuidwest-Engeland gelegen Cornwall.  Hij hoopt op een gepassioneerde hereniging met zijn geliefde maar merkt bij thuiskomst dat alles tussen hen veranderd is. Bovendien is zijn vader overleden en rust daarom de verantwoordelijkheid voor zijn mijn Wheal Leisure en diens mijnwerkers nu op de schouders van Ross. Op het moment van schrijven staat de derde aflevering van het vierde seizoen op het punt van uitzending.

Dat is groot feest voor fans van de serie maar ook voor iedereen die de serie nog niet kent: met drie afgesloten en veelgeprezen seizoenen op de teller is de zomer het perfecte moment om eens goed te duiken in het Cornwall van Ross Poldark.

Aidan Turner vertolkt de rol van Ross Poldark. In Nederland kennen we hem vooral uit The Hobbit- films, waarin hij de rol van de overdreven knappe dwerg Kili op zich neemt. Als dwerg weet Turner met zijn looks het hart van een elf te stelen, als stoere 18e-eeuwse kapitein steelt hij de harten van tienduizenden smachtende fans. Fans die dikwijls zijn gekomen voor Turners looks, maar die ongetwijfeld zijn gebleven voor het zéér scherpe scenario, de vlotte en interessante dialogen en de meeslepende gebeurtenissen in het leven van Ross en de zijnen.

robin ellis, die hier de rol van halse speelt, speelde in de 1975 versie van poldark de hoofdrol

Want meeslepend is Poldark zeker. Gebaseerd op de boeken van Winston Graham is Poldark een serie die ontzettend goed in balans is. Het harde leven in het ruige maar prachtige Cornwall kent realistische en natuurlijk aanvoelende hoogte- en dieptepunten. Veel karakters hebben psychologische diepgang en hoogtepunten zorgen vaak voor een aangenaam warm gevoel. Dit terwijl de Cornwallische dieptepunten erg heftig kunnen zijn (hier in huis heeft Poldark vrijwel elk seizoen voor de nodige tranen gezorgd) maar nooit vergezocht overkomen. Hierdoor is het meeleven met de karakters vaak optimaal en dat is knap wanneer velen van hen grillige en wispelturige beslissingen nemen. Tel daar een goedgekozen cast, prachtige beelden (die vaak bestaan uit een paardrijdende Ross) en minimaal één scenarist met humor bij op en we hebben misschien een indruk van wat Poldark zo geliefd maakt. Seizoen 5 is bevestigd; laten we hopen dat er minstens nog vijf seizoenen volgen. Happy bingewatching!

Debbie Horsfield/Aidan Turner en Eleanor Tomlinson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.